Yhä useammalla kehitysmaissa on pankki- tai mobiilitili | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhä useammalla kehitysmaissa on pankki- tai mobiilitili

Erityisesti teknologian kehitys on nopeuttanut edistystä, sanoo Maailmanpankki.

Noin 62 prosentilla maailman aikuisista on pankki- tai mobiilitili. Ilman tiliä olevien määrä on pudonnut viidenneksen vain kolmessa vuodessa, kertoo Maailmanpankki tuoreessa raportissaan.

Vuosittain ilmestyvän Global Findex -raportin mukaan vuosina 2011–2014 noin 700 miljoonaa aikuista sai pankki- tai mobiilitilin.

Nopea kehitys on raportin mukaan etenkin teknologian ansiota. Varsinkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kännykkätilit ovat yleistyneet, ja jo 12 prosentilla alueen asukkaista on mobiilitili – maailman keskiarvo on 2 prosenttia. Edelläkävijöitä ovat kenialaiset, joista jo 58 prosentilla on mobiilitili.

Maailmanpankin tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä kaikilla maailman aikuisilla olisi jonkinlainen tili, sillä se on avain myös rahoitusmahdollisuuksiin ja sitä kautta köyhyyden vähentämiseen.

Edistyksestä huolimatta etenkin kaikkein köyhimmät sekä naiset jäävät usein ilman rahoituspalveluita. Yli puolella kehitysmaiden köyhimmästä 40 prosentista ei ole pankkitiliä. Globaalisti 65 prosentilla miehistä ja 58 prosentilla naisista on tili, eikä sukupuoliero ole viime vuosina juuri kaventunut, raportissa kerrotaan.

Raportti kattaa 143 maata, ja sitä varten on haastateltu yli 150 000:ta ihmistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia