Ydinvoima ja uusiutuva energia kilpailevat suosiosta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ydinvoima ja uusiutuva energia kilpailevat suosiosta

Maailman energiankulutus jakautuu epätasaisesti, mutta se ei tarkoita, että energiasta olisi pulaa. Kyse on siitä, millä tavoin sitä tuotetaan ja kuka siitä pääsee nauttimaan. Painopiste tulisi olla fossiilisten polttoaineiden kulutuksen pienentämisessä ja panostuksessa kestäviin energiantuotantomuotoihin.

Maailman energiankulutus jakautuu epätasaisesti. Noin kaksi miljardia ihmistä elää edelleen ilman nykyaikaisia energian tuomia perushyötyjä. Kaisa Kosonen, Ympäristöjärjestö Green Peacen energiakampanjavastaava painottaa että energiasta ei suinkaan ole pulaa, kyse on siitä, millä tavoin sitä tuotetaan ja kuka siitä pääsee nauttimaan. Esimerkkinä hän kertoo että aurinko säteilee maahan yhden päivän aikana yhtä paljon energiaa kuin maailman ihmiset tuottavat sitä koko vuoden aikana. Suosiessamme fossiilisia polttoaineita uusiutuvien energialähteiden sijaan edistämme kuitenkin ilmastonmuutosta, jolla on vakavia seurauksia.

Jo yhden asteen lisäys ilman lämpötilaan voi johtaa herkkien koralliriuttojen laajaan tuhoon. Puolitoista astetta lämpimämpi maapallo tarkoittaisi kuivuudesta aiheutuvaa katastrofia eteläisessä Afrikassa. Kahden asteen lisäys tekisi selvää napajäätiköistä. Amatsonin sademetsä ei selviäisi kolmen asteen lisäyksestä, listaa Kosonen. Kauhukuvat Tshernobylin onnettomuuden toistumisesta, sekä ydinvarustelun uhka ovat pitäneet ydinvoiman suosion alhaisena jo 50 vuoden ajan. Ilmastonmuutos ja uusiutumattomien luonnonvarojen väheneminen ovat kuitenkin nostamassa ydinenergian jälleen varteenotettavaksi vaihtoehdoksi valtioiden pyrkiessä turvaamaan energiansaantinsa. Energiatietoa tarjoavan WISE-keskuksen toiminnanjohtaja Peer de Rijk huomauttaa, että kalliin ydinenergian tukemiseen käytetään varoja, jotka tulisi hänen mielestään sijoittaa uusiutuvien energiamuotojen käyttöönottoon tai energiatehokkuuden lisäämiseen. Kiina paikkaa talouskasvusta aiheutunutta valtavaa energiavajetta muun muassa sijoituksilla naapurimaista tuotettavaan öljyyn ja maakaasuun. Myös vesivoimaa hyödynnetään jokia patoamalla.

Patohankkeet ovat aiheuttaneet monenlaista tuhoa ympäristölle ja pakottaneet ihmisiä muuttamaan pois asuinalueiltaan. Valtioiden rajat ylittävien jokien patoaminen on aiheuttanut ongelmia myös Kiinan naapurimaiden puolella. Padoista ja uusista öljyputkista huolimatta yhä suurempi osa maan energiasta on tuotettu ydinvoimalla. Energiavajeen täyttäminen nyt käytössä olevin menetelmin aiheuttaa turhaa konfliktiherkkyyttä niin valtioille, kuin paikallisyhteisöille ja luonnollekin, kertoo Wen Bo, Tyynenmeren alueen Kiina-projektin neuvonantaja. Kestämättömien ratkaisujen sijaan hän ehdottaa uusiutuvia energialähteitä sekä energiatehokkuutta vastaukseksi energiahaasteeseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia