WWW-sivujen ylläpito helpommaksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

WWW-sivujen ylläpito helpommaksi

  • Tuntuuko www-sivujen päivittäminen vaikealta ja työläältä?
  • Onko järjestösi www-sivuilla vanhentunutta aineistoa siksi, että kukaan ei ole ehtinyt tai osannut päivittää sivuja?
  • Haluaisitko päivittää järjestösi www-sivuja useammin, jos se olisi helppoa ja yksinkertaista?
  • Haluaisitko jakaa päivitysvastuuta useammille?

Mikäli yllä olevat kysymykset tuntuivat tutuilta ja vastaus niihin on mieluummin kyllä kuin ei, tämä teksti kannattaa lukea loppuun saakka.

maailma.net-portaalin ylläpitotyökaluna on käytetty OneWorldin kehittämää CMS:ää (Content Management System), joka on rakennettu norjalaisen ez publishin (www.ez.no) pohjalle. Itävaltaa ja Hollantia lukuunottamatta kaikki OneWorld-keskukset ovat käyttäneet tätä työkalua runsaat kaksi vuotta. On kuitenkin osoittautunut vaikeaksi kehittää ja ylläpitää sellaista www-sivuston ylläpitotyökalua, joka soveltuisi 12 keskuksen muodostamalle kansainväliselle verkostolla ja joka julkaisee aineistoa 11 kielellä. Tästä syystä useat OneWorld-keskukset, Suomi yhtenä, selvittävät parhaillaan mahdollisuuksia oman sivuston ylläpitotyökalun (CMS) rakentamiseen.

Millaisen työkalun rakentamista suunnittelemme? maailma.netin ylläpitoon tarvitsemme työkalun, jolla voidaan muun muassa:

  • lisätä artikkeleja maailma.netin sivuille (artikkeli voidaan määritellä julkaistavaksi yhdellä tai useammalla sivulla, sen julkaisuajankohta voidaan määritellä, samoin se, milloin artikkeli poistuu sivuilta, jne.);
  • ylläpitää jäsentietokantaa;
  • ylläpitää työpaikkatietokantaa, jossa voidaan julkaista ilmoituksia jäsenten avoinna olevista työpaikoista
  • hallita maailman.netin rakennetta (esim. lisätä uusia osastoja ja sivuja);
  • ylläpitää kuvapankkia;
  • ylläpitää tapahtumakalenteria.

Edellä oleva listassa on vain osa vaadittavista ominaisuuksista, mutta ne antanevat kuvan siitä, mitä tavoittelemme. Sivuston ylläpito tapahtuu niin sanotusti "webin yli". Esimerkiksi artikkelien julkaiseminen maailma.netissä tapahtuu www-lomakkeen avulla, johon syötetään tarvittavat tiedot, kuten artikkelin otsikko, ingressi, alkuperäinen osoite (URL), artikkeliin liittyvä kuva ja muut vastaavat tiedot. Sen jälkeen painetaan lomakkeessa olevaa painiketta, jonka jälkeen artikkeli voidaan lukea maailma.netistä. Helppoa ja yksinkertaista. Tällaisessa päivitysoperaatiossa ei tarvita riviäkään html-koodia tai muuta teknistä osaamista. Päivittäminen ei myöskään ole sidottu tiettyyn koneeseen, vaan se voidaan tehdä kaikkialta, missä on internettiin kytketty tietokone, jossa on www-selain.

Oman CMS:n rakentaminen ei ole mikään pikkujuttu ja ennen lopullisen päätöksen tekemistä haluamme selvittää jäsentemme ja laajemmin suomalaisen kansalaisjärjestökentän kiinnostuksen osallistua tähän projektiin. Järjestöjen kannalta hankkeeseemme sisältyy se mahdollisuus, että maailma.netin ylläpitoon käytettävän CMS:n rinnalla rakennetaan www-sivujen ylläpitotyökaluja myös järjestöille. Niiden ei välttämättä tarvitse olla yhtä järeitä kuin mitä maailma.net tarvitsee. Samankaltainen ylläpitotyökalu ei myöskään tarkoita samanlaista sivuston rakennetta tai ulkoasua kuin maailma.netillä, vaan nämä voidaan sovittaa kunkin omien tarpeiden mukaan.

Jos yhteisprojektiin osallistuminen ja oma CMS helpottamaan www-sivujen ylläpitoa kiinnostaa, ilmoittakaa siitä Timo Mieloselle, timo.mielonen@maailma.net, elokuun 15. päivään mennessä. Kiinnostuksensa osoittaneille lähetän ensimmäisessä vaiheessa listan kysymyksiä. Kerron myös mielelläni lisää suunnitelmistamme joko sähköpostin välityksellä tai puhelimitse (046-850 9180).

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia