Voimistuneen Talebanin nujertaminen yhä vaikeampaa Afganistanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Voimistuneen Talebanin nujertaminen yhä vaikeampaa Afganistanissa

Samaan aikaan kun Yhdysvalloissa väitellään
tarpeesta lisätä joukkoja Afganistanissa, Taleban-kapinallisten voima
ja vaikutus maassa kasvavat.

Samaan aikaan kun Yhdysvalloissa väitellään tarpeesta lisätä joukkoja Afganistanissa, Taleban-kapinallisten voima ja vaikutus maassa kasvavat.

Naton Afganistanin joukkojen komentaja kenraali Stanley McChrystal sanoi hiljan uskovansa, että Talebania johtava mullah Omar toimii Pakistanin Quettan kaupungissa. Se sijaitsee 200 kilometrin päässä eteläisen Afganistanin suurimmasta kaupungista Kandaharista.

Yhdysvaltain joukkojen johtajat ovat varoittaneet, että Quettaan ulkoistettu Talebanin logistiikka- ja rahoitustukikohta uhkaa suoraan Kandaharin turvallisuutta ja on paljolti syynä viime viikkojen taisteluihin.

Kandahar jäämässä Talebanin puristukseen

Sekä afgaani- että amerikkalaisjoukot pitävät Kandaharia nyt Afganistanin vaarallisimpana kaupunkina. McChrystalin julkisuuteen vuotaneen raportin mukaan Taleban on vuosia pyrkinyt saamaan Kandaharin valtaansa ja nyt näyttää siltä, että sillä on seudulla vahva ja kasvava vaikutus.

Viime vuonna ennen väkivallan leviämistä moniin Afganistanin maakuntiin maan tiedustelupalvelun päällikkö Amrullah Saleh sanoi uskovansa, että Pakistanin tiedustelupalvelulla (ISI) voisi olla keskeinen rooli Afganistanin sodan lopettamisessa.

"Talebanin johdon pidättäminen Quettassa ei vaadi sotilasoperaatiota, isku heidän talolleen riittää", Saleh sanoi.

McChrystal näyttää vuotta myöhemmin olevan samaa mieltä. Hän arvioi, että Talebanin johtajilla on yhteyksiä al-Qaidaan ja he saavat tukea tietyiltä osilta Pakistanin tiedustelupalvelua.

Tässä tilanteessa Afganistanin johto uskoo, ettei lisäjoukkojen lähettäminen maahan ilman kokonaisvaltaista strategiaa lisää maan turvallisuutta. Sen mielestä Pakistan pitäisi painostaa katkaisemaan suhteet Talebaniin ja patoamaan sille arabimaista virtaavan avun.

"Meillä afganistanilaisilla on vastassamme terrorin kolmio, joka koostuu Talebanista, al-Qaidasta ja Pakistanin tiedustelupalvelusta", Afganistanin ulkoministeriön vanhempi neuvonantaja Daoud Muradian sanoo.

Hänen mukaansa ISI käyttää Talebania aseena Afganistania ja myös Intiaa vastaan ja kiristää kansainvälistä yhteisöä. "Afganistaniin kohdistuvan valtioterrorismin takana on Pakistanin tiedustelupalvelu", hän lisää.

 

Yhdysvallat haluaa Pakistaniin ulottuvia toimia

Pakistanin sisäministeri Rehman Malik on kuitenkin vakuuttanut, ettei mullah Omar ole Pakistanissa vaan Kandaharissa. Hän kiistää maansa tiedustelupalvelun tuen Talebanille ja sanoo sen taistelevan terrorismia vastaan.

McChrystalin raportti kertoo, että talebanien ohella Pakistanin puolella toimii toinenkin aseistautunut afgaanijoukko, Haqqani-verkosto (HQN), jolla olisi tukikohta Pohjois-Waziristanissa.

"Haqqani-verkosto saa rahaa ja jäseniä pääasiassa Pakistanista ja Persianlahdelta ja hyötyy läheisistä suhteistaan al-Qaidaan ja muihin Pakistanissa toimiviin kapinallisryhmiin", McChrystal arvioi.

Hän manitsee myös Hizbi Islami -ryhmän, jota johtaa Neuvostoliiton vastaisen sodan aikana tunnetuksi tullut päällikkö Gulbuddin Hekmatyar.

"Kaikki ryhmät ovat läsnä Afganistanissa, ja ne koordinoivat toimintaa keskenään. Ne ovat liittolaisia ja niillä on yhteiset päämäärät", politiikan tutkija Wahid Muzhda sanoo. Hän työskenteli Afganistanin ulkoministeriössä Talebanin valtakaudella.

Yhdysvaltain johto on oivaltanut, ettei se pysty rauhoittamaan Afganistania ilman Pakistaniin ulottuvia toimia. Maan sotilasjohtajat ilmaisevat asian niin, että molemmat näyttämöt ovat osa samaa sotaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia