VM:n pilkkominen lisäisi demokratiaa, Professori Jäntti esittää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

VM:n pilkkominen lisäisi demokratiaa, Professori Jäntti esittää

Valtionvarainministeriön (VM) pilkkominen lisäisi demokraattisuutta, toteaa kansantaloustieteen professori Markus Jäntti. Hänen mukaansa VM:n virkamiehillä on liikaa valtaa suhteessa demokraattisesti valittuihin edustajiin. Hän huomauttaa että VM huolehtii sekä budjetin koordinoinnista että kansantaloudellisesta suunnittelusta. Sen toiminnalla linjataan myös koko hallinnon kehittämistä.

Markus Jäntti esittää valtiovarainministeriön pilkkomista demokratian pelastamiseksi

Taloushallinnon virkamiehillä on suhteettomasti valtaa verrattuna demokraattisesti valittuihin edustajiin. Näin totesi Åbo Akademin kansantaloustieteen professori Markus Jäntti, joka puhui Attac ry:n vuosikokouksen avauksessa lauantaina.

Käytännön politiikassa virkamiehet eivät jätä poliittisille päättäjille vaihtoehtoja. Erityisesti valtaa on keskittynyt valtionvarainministeriölle, joka huolehtii budjetin koordinoinnista, pidemmän aikavälin kansantaloudellisesta suunnittelusta, ja joka linjaa toiminnallaan myös koko hallinnon kehittämistä.

Demokratian pelastamiseksi Jäntti esittää valtionvarainministeriön jakamista kolmeen osaan, mikä on käytäntönä monessa maassa, mm. Tanskassa. Valtionvarainministeriön toiminnot pitäisi jakaa kahteen eri ministeriöön – budjettia koordinoivaan ministeriöön ja kansantalouden suunnitteluministeriöön. Lisäksi valtionvarainministeriö tulisi erottaa kokonaan hallinnon kehittämisestä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia