Virkamiehet syövät Sambian rahat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Virkamiehet syövät Sambian rahat

Sambian köyhyys ei johdu katastrofeista, vaan siitä, että virkamiehet ohjaavat valtion rahat itselleen.

Sambian valtio kanavoi vuosittain kasapäin kwachoja köyhyyden vähentämiseen, mutta iso osa rahoista katoaa matkalla.

Tuoreissa sambialaisissa selvityksissä on tarkasteltu viime ja toissa vuoden valtiorahoitteisia projekteja. Monet niistä epäonnistuivat varojen väärinkäytön vuoksi. Rahat upposivat ministerien autoihin tai ne yksinkertaisesti varastettiin. Tilastoitu hävikki oli yli 46 miljoonaa euroa.

"Sambian suurin ongelma on se, että valtiollisten instituutioiden työntekijät syövät kuormasta", sanoo entinen valtion virkamies ja nykyinen kehitysaktivisti Kasote Singogo.

"Sambian köyhyys ei johdu tulvista tai muista katastrofeista vaan asenteesta, että 'nyt on meidän vuoromme syödä'."

Pahiten välistävedosta kärsivät ruokaturvallisuus, tulvakontrolli, koulutus ja maatalous. Raportin mukaan suuria rahamääriä kavallettiin myös kouluterveydenhuollosta, oppimateriaaleista, koulujen rakennuksesta ja maaseudun terveyskeskuksista.

"Väärinkäytökset koettelevat rehellisten, työssä käyvien kansalaisten moraalia", selvitysten tekoon osallistuneen, köyhyyttä vastaan kamppailevan CSPR-järjestön johtaja Patrick Mucheleka sanoo.

"Veronmaksajat tulevat hakemaan hoitoa sairaalasta, mutta heille ei riitä lääkkeitä. Jotkut voivat olla vapaaehtoisina paikallisissa kehitysprojekteissa vain todetakseen, että hankkeet kaatuvat virkamiesten varasteluun."

Vuonna 2009 hallitus budjetoi kolme miljoonaa euroa, jotta Lusakan tiiviisti asutettuun ja tulvien rasittamaan Kanyaman kaupunginosaan saataisiin kunnon viemäröinti. Vain puolet rahasummasta päätyi Lusakan kunnanvaltuustolle, loppu jäi ministeriöön ja paikallishallitukseen. Puuttuvan 1,5 miljoonan euron kohtalosta ei saatu mitään selitystä.

Viemäröintihanketta viivytettiin vuodella, ja vain kolmannes töistä on saatu loppuun. Kanyaman asukkaat käyvät kärsimättömiksi, koska he tietävät, että viemäröintiin oli saatu rahoitus. Tulva-aikaan alueen julkiset palvelut eivät toimi ja rikosluvut kasvavat, koska poliisi ei pääse paikalle.

Kansanedustaja Emmanuel Hachipuka vaatii tiukkoja otteita varastelevia virkamiehiä kohtaan, mutta mädäntyneessä hallintokoneistossa muutoksen tekeminen on vaikeaa.

"Voin suoralta kädeltä nimetä monta ministeriä ja virkamiestä, joiden ei enää pitäisi olla valtion palveluksessa. Valitettavasti heidät on siirretty toisiin tehtäviin tai ylennetty."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia