Villieläimet asuttavat Rio de Janeiroa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Villieläimet asuttavat Rio de Janeiroa

Uima-altaassa polskiva alligaattori ei ole enää
harvinaisuus Recreion asuinalueella Rio de Janeirossa. Muutkin viidakon
asukkaat ovat löytäneet tiensä kaupunkiin Brasiliassa.

Uima-altaassa polskiva alligaattori ei ole enää harvinaisuus Recreion asuinalueella Rio de Janeirossa. Muutkin viidakon asukkaat ovat löytäneet tiensä kaupunkiin Brasiliassa.

Rion laidalla sijaitsevan Tijucan rauhoitusalueen naapurit saavat nauttia hedelmiä pihistelevien apinoiden akrobaattiesityksistä parvekkeillaan.

Liikennettä haittaavat ajoittain teitä ylittävät alligaattorit, joista moni on kotiutunut roskan keskelle jätevesilammikoihin.

Korppikotkat tähystävät katulampun päältä auton alle jääneitä elämiä saaliikseen, ja leppoisat vesisiat tallustelevat puistoissa.

Borelin hökkelikylän asukkaat ovat valittaneet valtavien boakäärmeiden yleistymisestä. Viranomaisten mukaan se on seurausta alueen rottakannan kasvusta.

Kaupunki soiden päällä


Villieläinten tunkeutuminen kaupunkiin johtuu ekosysteemin epätasapainosta. Muiden lajien luonnollinen vihollinen, jaguaari, on kadonnut alueelta, Tijucan puiston johtaja Ricardo Calmon selittää.

Hänen mukaansa puisto on ryhtynyt steriloimaan joitakin kädellisiä, joiden kannat ovat kasvaneet liikaa.

"Eläimet eivät valtaa kaupunkia, vaan kaupunki valtaa niiden viimeisetkin turvapaikat", huomauttaa biologi Mario Moscatelli Rion yliopistosta.

Hän muistuttaa, että Rion kaupunki perustettiin mangroverämeiden, tulva-alueiden ja metsien päälle.

Moscatellin mukaan ongelmien taustalla on "koko ravintoketjun epäjärjestys".

Hän kehottaa siirtämään eläinpopulaatiot muille alueille, jotta niistä ei aiheudu ongelmia kaupungissa. Villieläimiin liittyy raivotaudin ja muiden sairauksien riskejä. Lisäksi esimerkiksi alligaattorit voivat käydä ihmisten kimppuun puolustaessaan poikasiaan.

Rio de Janeiro sijoittuu Brasilian rannikkosademetsään, Mata Atlanticaan, joka ulottuu 17 osavaltion alueelle. Lajirunsaudestaan kuulu metsä kattaa nyt 1,3 miljoonaa neliökilometriä, mikä on vain seitsemän prosenttia sen alkuperäisestä laajuudesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia