Viljojen satoennusteet laskussa maailmanlaajuisesti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Viljojen satoennusteet laskussa maailmanlaajuisesti

Sateiden puuttuminen on vaikuttanut heikkoihin satoihin niin Intiassa kuin Yhdysvalloissa.

Riisin ja maissin satojen ennustetaan jäävän edellisvuotta pienemmiksi joko normaalia vähäisempien sateiden tai ankaran kuivuuden johdosta.

YK:n maatalousjärjestö FAO laskee maailman riisisadon jäävän lähes kahdeksan miljoonaa tonnia pienemmäksi kuin aikaisemmin on arvioitu ja Yhdysvaltojen pahimmilla kuivuusalueilla maissisato pienenee 20-30 prosenttia, International Food Policy Research Institute (IFPRI) kertoo.

Riisin satoarvion alentumiseen keskeisin syy on Intian viidennestä normaalia pienemmät monsuunisateet kesäkuussa. Myös muissa Etelä-, Kaakkois- ja Itä-Aasian maissa riisisadon odotetaan jäävän arvioitua pienemmäksi.

Koska noin 90 prosenttia maailman riisistä saadaan Aasiasta, kokonaissato jää pienemmäksi, vaikka Afrikassa, Australiassa ja Latinalaisen Amerikan maissa riisiä on tulossa enemmän kuin viime vuonna. Aasian maiden osuudeksi FAO laskee 657 miljoonaa tonnia, kun FAO:n uusi arvio riisipeltojen kokonaistuotoksi on 724,5 miljoonaa tonnia.

Ruoan hinta uhkaa nousta

Pienentyneistä satonäkymistä huolimatta riisin hinta on pysynyt vakaana sen jälkeen, kun se toukokuussa nousi kaksi prosenttia. FAO ei myöskään usko riisin hinnan pikaiseen nousuun, koska riisiä on runsaasti varastoissa, mutta pidemmällä aikavälillä hinta saattaa nousta.

Yhdysvalloissa sen sijaan maissisadon pienenemisen odotetaan nostavan maataloustuotteiden hintoja, IFPRI arvioi, sillä 40 prosenttia maan maissin viljelijöistä on kärsinyt ennätysmäisestä kuivuudesta. Hintojen nousun odotetaan ulottuvan myös köyhiin kehitysmaihin. 

Yhdysvaltojen maissisadosta 40 prosenttia käytetään etanolin valmistukseen. IFPRI:n johtaja Shenggen Fan onkin esittänyt, että Yhdysvallat ja EU vähentäisivät merkittävästi maissin käyttöä etanolin valmistukseen, jotta ruoan hinnan nousu voitaisiin estää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia