Viidennes lapsista ei saa elintärkeää rokotetta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Viidennes lapsista ei saa elintärkeää rokotetta

Kattava rokottaminen voisi estää 1,5 miljoonaa kuolemaa vuosittain, WHO sanoo.

Maailman rokotetavoitteet laahaavat jäljessä kehityksestä, varoittaa Maailman terveysjärjestö WHO. Sen mukaan yksi viidestä lapsesta ei saa henkeä pelastavia rokotteita, jotka voisivat pelastaa 1,5 miljoonaa ihmishenkeä vuosittain.

WHO:n mukaan vuonna 2013 lähes 22 miljoonaa lasta ei ole saanut elintärkeitä kolmea annosta kurkkumätä-jäykkäkouristus-hinkusykärokotetta eli DPT3:a.

WHO:n 194 jäsenmaata sopivat vuonna 2012 globaalista toimintasuunnitelmasta, jonka tavoitteena on rokotteilla ehkäistävien tautien poistaminen vuoteen 2020 mennessä. Tämä vuoden välitavoitteisiin kuuluivat muun muassa 90 prosentin DPT3-rokotekattavuus, nolla uutta poliotapausta ja tuhkarokon poistaminen kolmelta WHO:n toiminta-alueelta.

65 maassa 90 prosentin rokotekattavuutta ei kuitenkaan ole saavutettu, WHO sanoo. Polio on yhä kotoperäinen kolmessa maassa, ja 16:ta prosenttia lapsista ei ole rokotettu tuhkarokkoa vastaan.

Järjestön mukaan etenkin syrjäseuduilla asuvat pitäisi rokotekattavuuden parantamiseksi tavoittaa, terveystyöntekijöiden koulutusta lisätä ja rokotteiden kohtuullinen hinta varmistaa.

Kansainvälinen avunantajien yhteenliittymä lupasi tammikuussa lahjoittaa kehitysmaiden lasten rokotuksiin yhteensä noin 6,6 miljardia euroa. Rahat käytetään seuraavien viiden vuoden aikana noin 300 miljoonan lapsen rokottamiseen.

Rokotteiden arvellaan ehkäisevän vuosittain 2–3 miljoonaa kuolemaa sekä miljoonia vammoja ja sairauksia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia