Viidennes kamerunilaisnaisista raiskattu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Viidennes kamerunilaisnaisista raiskattu

Kamerunissa raiskauksen uhri yleensä tuntee väkivallantekijän entuudestaan. Tuoreen kyselyn mukaan joka viides maan nainen on joskus raiskattu. Lisäksi 14
prosenttia kertoi onnistuneensa pakenemaan raiskausyritystä.

Joka viides nainen keskiafrikkalaisessa Kamerunissa on joskus raiskattu, kertoo tuore kysely. Lisäksi 14 prosenttia kertoi onnistuneensa pakenemaan raiskausyritystä. Useimmiten uhri tunsi väkivallantekijän entuudestaan.

"Raiskaajat ovat perheenjäseniä, opettajia, pappeja, luokkakavereita, työtovereita, ystäviä ja naapureita", tutkimuksen tekoon osallistunut Flavien Tiokou Ndonko kertoo.

"Nämäkään tilastot eivät paljasta raiskausten yleisyyttä maassa, koska useimmat uhrit eivät koskaan kerro tapahtuneesta kenellekään", hän sanoo.


Pappi raiskaajana


Justine on parikymppinen nainen Kamerunin pääkaupungissa Yaoundéssa. Hän halveksii miehiä ja hänen on vaikea kuvitella menevänsä koskaan naimisiin. Syynä on se, että pappi raiskasi Justinen 12-vuotiaana.

"Menin kirkkoon tunnustamaan syntini. Ripittäytymisen jälkeen pappi pyysi minua kotiinsa", Justine kertoo vastahakoisesti.

"Pappi käski minua ottamaan kylvyn ja asettumaan sen jälkeen alasti hänen sänkyynsä 'puhdistautumista' varten. Pappi sanoi minun olevan niin likainen, että hänen pitää puhdistaa minut hyvin."

Justine ei uskonut papin puheita, joten tämä pakotti vastustelevan tyttöä seksiin. Fyysisesti vahvempana pappi onnistui raiskauksessa.

"Lopetettuaan pappi sanoi, että voin lähteä, koska hän on puhdistanut minut. Olin ruhjeilla, ja pahinta jutussa on se, että pappi on setäni vaimon serkku."

Toisen kerran Justine raiskattiin, kun hän oli neljännellä kuulla raskaana.

"Sairaanhoitaja kertoi, että raskaana olevana naisena minun pitää olla yhdynnässä tiuhaan, jotta synnytys sujuu ongelmitta, ja lopulta hänen onnistui yhtyä minuun."


Rangaistukset harvassa


Kamerunin lain mukaan naisen tai tytön pakottamisesta seksiin saa vankeutta 5-10 vuotta. Lisäksi yhdyntä alle 16-vuotiaan naisen kanssa on rikos, vaikka tämä suostuisi siihen vapaaehtoisesti.

Laeista huolimatta Kamerunissa on luettu vain harvoja raiskaustuomioita.

"En kertonut kenellekään, en edes äidilleni, niistä kolmesta kerrasta, kun minut on raiskattu. En tehnyt rikosilmoitusta, koska asian julkistaminen olisi saattanut minut häpeään", Justine kertoo.

Seksuaalisen väkivallan uhrit eivät saa oikeutta leimautumisen ja perheyhteyden rikkoutumisen pelossa.

Lisäksi Kamerunin laissa on porsaanreikiä. Avioliitossa tapahtunutta raiskausta ei voida puida oikeudessa, mikäli nainen on mennyt naimisiin omasta tahdostaan ja on väkivallan tapahtuessa vähintään 16-vuotias.

Perheenjäsenet syyllisiä

*Keskiafrikkalaisessa Kamerunissa on noin 18 miljoonaa asukasta. Naisista 20 prosenttia on joskus raiskattu.

*Perheenjäsenet olivat tekijöitä 18 prosentissa tapauksista. Neljännes naisista tuli raskaaksi raiskauksen vuoksi.

*Vuosina 2004-2007 Kamerunin luoteisosan Bamendan korkeimpaan oikeuteen viedyistä yli 30 raiskauskanteesta vain 2 johti tuomioon, järjestöjen toinen tutkimus paljasti. 


*Tutkimusta varten haastateltiin lähes 38 000 naista ympäri maata. Tutkimuksen suorittivat saksalainen kehitysyhteistyöjärjestö GTZ ja kamerunilainen yli 10 000 teiniäidin muodostama seksuaalisen väkivallan vastainen järjestö Renata.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia