Vesihyasintti saatu kuriin Victoriajärvessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vesihyasintti saatu kuriin Victoriajärvessä

Maailman toiseksi suurimman makean veden altaan, Afrikassa sijaitseva Victoriajärven, saastekuormitus on kasvussa, mutta hankala vesihyasintti on näillä näkymin saatu aisoihin. 1990-luvun puolivälissä järven pinnan mattona peittänyt kasvi on saatu kuriin kovakuoriaisiin kuuluvan kärsäkkään avulla.

Etelä-Amerikasta lähtöisin oleva nopeakasvuinen vesihyasintti ilmaantui Victoriajärvelle 1990-luvun alussa. Vuosikymmenen lopulla se peitti mattona laajoja osia järven pinnasta estäen kalastusta ja laivaliikennettä.

Hyasintin luonnollinen vihollinen löytyi sekin Etelä-Amerikasta: kovakuoriaisiin kuluva kärsäkäs, joka pisteli kasvit poskeensa.

"Olemme saaneet hyasintin hävitetyksi niin perusteellisesti, että se saattaa pysyäkin poissa. Asukasyhteisöt osaavat nyt olla varuillaan, ja tällä erää kärsäkkäistä voidaan hankkiutua eroon", kertoo Faustino Orach-Mesa. Hän johtaa Victoriajärven ympäristönhoitohanketta (Lvemp) Ugandassa.

Hankkeessa ovat mukana myös Victorian muut rantavaltiot, Kenia ja Tansania. Yhteistyöhön houkutellaan myös Ruandaa ja Burundia, jotka saastuttavat järveen laskevaa Kagerajokea, Orach-Mesa selittää.

Victoriajärven 3 500 kilometriä pitkän rantaviivan tuntumassa elää jopa 30 miljoonaa ihmistä, jotka saastuttavat vettä niin maatalouden, teollisuuden kuin kotitalouksienkin jätteillä. Taloudellisen toiminnan vilkastuminen ja väestönkasvu pahentavat ongelmaa.

"Tällä hetkellä vedenlaatu ei ole kovin huono, mutta se uhkaa heiketä, ellei asialle tehdä mitään", Orach-Mesa sanoo viitaten planktonin ja leväkasvuston lisääntymiseen, mikä huonontaa varsinkin pintavettä.

Syyskuussa julkistettu Ugandan ympäristön tila -raportti huomauttaa, että köyhyys ja ranta-asukkaiden tietämättömyys aiheuttavat suuria esteitä Victoriajärven kestävälle kehittämiselle.

Lvemp valistaa parhaillaan talonpoikia useilla alueilla säästeliäästä vedenkäytöstä ja eroosion torjunnasta, joka edellyttää metsien hakkuiden rajoittamista.

"Valitettavasti entistä paremmat viljelymenetelmät ja metsänistutus eivät kiinnosta kaikkia", Orach-Mesa huokaa.

Ympäristöväen silmätikkuna pitkään ollut Uganda Breweries -panimoyhtiö sen sijaan on loppusuoralla jätevedenpuhdistamonsa rakentamisessa.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia