Vesi aseena Syyriassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vesi aseena Syyriassa

Veden puutteella on kohtalokkaita seurauksia sodan runteleman maan paahtavassa helteessä. Vettä käytetään nyt aseena vastoin sodan sääntöjä, raportoi YK.

(IPS) -- Sodan runteleman Syyrian asukkaita piinaa paheneva vesipula, jolla on kohtalokkaita seurauksia paahtavassa helteessä. YK:n mukaan vettä käytetään aseena vastoin sodan sääntöjä.

YK:n lastenrahasto Unicef on kirjannut pelkästään Aleppon kaupungissa tänä vuonna 18 tahallista vesikatkoa.

"Puhdas vesi kuuluu ihmisen perusoikeuksiin kaikkialla. Veden epääminen siviileiltä rikkoo räikeästi sodan lakeja, ja sen on loputtava", sanoo Unicefin aluejohtaja Peter Salama.

Joillakin Syyrian alueilla vettä ei ole saatu yli kuukauteen ja vaaralliset vedenhakumatkat lankeavat usein lasten kontolle, Unicef muistuttaa. Ainakin kolme lasta on kuollut viime viikkoina Aleppossa vettä hakiessaan.

Niukkuus on nostanut puhtaan veden hinnan pilviin, esimerkiksi Aleppossa korotus on 3 000 prosenttia. Monet syyrialaiset joutuvat turvautumaan saastuneisiin vesilähteisiin, mikä lisää ripulien ja lavantaudin riskiä.

Unicef on kuljettanut säiliöautoilla vettä yli puolen miljoonan syyrialaisen tarpeisiin ja kunnostanut liki sata porakaivoa. Järjestön rahoituksessa on kuitenkin 36 miljardin euron vaje, joka vaikeuttaa toimintaa. Pelkästään Aleppon ja Damaskoksen vesihuollon ylläpitoon tarvittaisiin pikaisesti 18 miljoonaa euroa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia