Veroparatiisit nousemassa Maailmapankin asialistalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Veroparatiisit nousemassa Maailmapankin asialistalle

Norja on nostanut veroparatiisiongelman ulkopolitiikkansa kärkiteemoihin ja saanut Maailmanpankin aloittamaan ensimmäisen tutkimushankeensa globaaleista likaisen rahan virroista.

Norjan hallitus on nostanut veroparatiisiongelman ulkopolitiikkansa kärkiteemoihin. Työ tuotti tällä viikolla tulosta, kun Norja sai Maailmanpankin uuden johtajan Robert Zoellickin tuen pyrkimyksilleen. Maailmanpankki aloittaa pian ensimmäisen tutkimushankkeensa kansainvälisistä likaisen rahan virroista. Norja rahoittaa ja johtaa tutkimusta.

Norja on ottanut vahvan roolin myös uusia rahoitusmekanismeja köyhyyden poistamiseksi hahmottelevassa -ryhmässä. Pitkän nimen takaa löytyy lähes neljänkymmenen maan koalitio. Suomi nousi tarkkailijajäsenestä täysjäseneksi helmikuussa 2007.

Mari Skåre Norjan ulkoministeriöstä ilmoitti ryhmän Soulissa pidetyssä kokouksessa syyskuussa, että maa ryhtyy luotsaamaan veroparatiiseihin ja kehitysmaiden pääomapakoon keskittyvää toimintalinjaa ryhmän sisällä.

"Kansainvälisen veronkierron, korruption ja rikollisuuden suuruusluokaksi on arvioitu 1-1,6 biljoonaa dollaria vuodessa. Iso osa summasta tulee kehitysmaista. Meidän täytyy saada lisää tietoa näistä rahavirroista ja finanssimaailman rakenteista, jotka tukevat niitä", Skåre totesi.

12.9. julkistetussa YK:n likaisten rahavirtojen arvioitiin nousseen ehkä jo yli kahteen biljoonaan dollariin. Summa ylittää maailman yhteenlasketut puolustusmenot.

Norjan projektin ajoitus on erinomainen, sillä tulokset valmistuvat ensi vuoden Dohan kehitysrahoituskokoukseen. Kansainvälinen yhteisö tulee tarkistamaan Dohassa kehitysrahoituksen suuntaviivat, joista sovittiin Monterreyn kokouksessa Meksikossa vuonna 2002.

"Toivottavasti myös Suomi ottaa aktiivisen roolin ryhmässä. Norjassa on ymmärretty, että kyse on tämän päivän ulkopolitiikan yhdestä etulinjasta. Työ on tähän mennessä vaikuttanut jo Maailmanpankin linjauksiin, ja hanke on vasta alussa", sanoo Matti Ylönen .

Yhdysvaltain senaatin usein kuulema talousrikostutkija Raymond W. Baker on arvioinut, että vuotuinen pääomapako pelkästään kehitysmaista nousee vähintään 500 miljardiin dollariin. Summa koostuu korruption, rikollisuuden ja yritysten verojen välttelyn viemistä tuloista. Suuri osa rahoista päätyy veroparatiiseihin ja niistä edelleen muun muassa kiinteistömarkkinoille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia