Veroparatiisit kukoistavat edelleen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Veroparatiisit kukoistavat edelleen

Lupauksestaan huolimatta rikkaiden maiden G20-ryhmä ei saanut varoparatiiseja kuriin, Esa Salminen kirjoittaa.

Maailmanlaajuisen talouskriisin johdosta suurimpien kansantalouksien G20-ryhmä lupasi tarttua veroparatiiseihin, mutta Tax Justice Networkin (TJN) mukaan tähän mennessä on tapahtunut vain hyvin vähän, Esa Salminen kirjoittaa kepa.fi:ssä.

"Vaikka ryhmä lupasi sulkea veroparatiisit, G20 ei ole puuttunut siihen, että salaisuusvaltiot ovat tulleet kiinteäksi osaksi finanssimaailmaa ja ovat katalysoineet finanssikriisejä houkuttelemalla mielettömiä määriä epävakautta luovaa pääomaa veroparatiiseihin", siteeraa Salminen Guardianin haastattelemaa TJN:n johtaja John Christenseniä.

Christensenin mukaan veroparatiisit eivät enää suojaa vain yksityishenkilöiden veronkiertoa, vaan niistä on tullut keskeinen osa finanssijärjestelmää. Lisäksi veroparatiisit luovat otollisen ympäristön petoksille, finanssisääntöjen kiertämiselle, markkinoiden manipuloimiselle ja rahanpesulle.

TJN:n ylläpitämän salaisuusvaltioindeksin kärkisijalla on Sveitsi, seuraavina Cayman-saaret, Luxemburg, Hongkong ja Yhdysvallat. Top 20 maiden joukossa on EU-maista lisäksi Saksa, Britannia, Belgia, Itävalta ja Kypros.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia