Venäjän Rosneft ostamassa Kirgisian lentokentät | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Venäjän Rosneft ostamassa Kirgisian lentokentät

Jopa hankkeen arvostelijat myöntävät, että korruptoituneen, huonosti hallitun ja syrjäisen maan on vaikea löytää muita sijoittajia.

(Kuva: twiga269 /Flickr.com / cc 2.0)

(IPS) -- Venäjän valtion öljy-yhtiö Rosneft aikoo hankkia enemmistöosakkuuden Kirgisian lentokenttiä hallinnoivasta Manas International Airport -yhtiöstä. Hankkeen arvostelijat myöntävät, että korruptoituneen, huonosti hallitun ja syrjäisen maan on vaikea löytää muita sijoittajia.

Helmikuussa solmitun aiesopimuksen mukaan Rosneft ostaa vähintään 51 prosentin osuuden valtionenemmistöisestä yhtiöstä, joka hoitaa Kirgisian pääkaupungin Bishkekin lentokenttää Manasia ja kymmentä pienempää kenttää.

Manas uhkaa käydä kannattamattomaksi, koska Kirgisia on määrännyt Yhdysvallat sulkemaan siellä toimivan sotilastukikohtansa heinäkuuhun mennessä. Rosneft kaavaillee siitä suurta kansainvälistä logistiikkakeskusta.

Kirgisian presidentti Almazbek Atambajev sanoi maaliskuun lopulla, että Rosneft on ainoa mahdollisuus pelastaa Manas, koska kauppa turvaa edullisen polttoaineen saannin.

Venäjän valtiolliset yritykset ovat mukana Kirgisian vesivoimahankkeissa, ja Gazprom osti joulukuussa yhdellä dollarilla henkihieverissä olleen kaasunjakeluyhtiön Kyrgyzgasin.

Venäjällä työskentelevien kirgisialaisten rahalähetykset muodostavat noin kolmanneksen maan kansantuotteesta. Kirgisiaan on sijoitettu venäläisiä sotajoukkoja.

Kirgisialainen analyytikko Marat Kazakpajev toivoisi maahan yksityisiä sijoituksia valtiollisten sijaan. Hänen mukaansa Venäjä käyttää Bishekiä tukikohtanaan laajentaessaan vaikutusvaltaansa alueella.

Lisää uusi kommentti