Uutiset

Venäjän Rosneft ostamassa Kirgisian lentokentät

Jopa hankkeen arvostelijat myöntävät, että korruptoituneen, huonosti hallitun ja syrjäisen maan on vaikea löytää muita sijoittajia.
(Kuva: twiga269 /Flickr.com / cc 2.0)

(IPS) -- Venäjän valtion öljy-yhtiö Rosneft aikoo hankkia enemmistöosakkuuden Kirgisian lentokenttiä hallinnoivasta Manas International Airport -yhtiöstä. Hankkeen arvostelijat myöntävät, että korruptoituneen, huonosti hallitun ja syrjäisen maan on vaikea löytää muita sijoittajia.

Helmikuussa solmitun aiesopimuksen mukaan Rosneft ostaa vähintään 51 prosentin osuuden valtionenemmistöisestä yhtiöstä, joka hoitaa Kirgisian pääkaupungin Bishkekin lentokenttää Manasia ja kymmentä pienempää kenttää.

Manas uhkaa käydä kannattamattomaksi, koska Kirgisia on määrännyt Yhdysvallat sulkemaan siellä toimivan sotilastukikohtansa heinäkuuhun mennessä. Rosneft kaavaillee siitä suurta kansainvälistä logistiikkakeskusta.

Kirgisian presidentti Almazbek Atambajev sanoi maaliskuun lopulla, että Rosneft on ainoa mahdollisuus pelastaa Manas, koska kauppa turvaa edullisen polttoaineen saannin.

Venäjän valtiolliset yritykset ovat mukana Kirgisian vesivoimahankkeissa, ja Gazprom osti joulukuussa yhdellä dollarilla henkihieverissä olleen kaasunjakeluyhtiön Kyrgyzgasin.

Venäjällä työskentelevien kirgisialaisten rahalähetykset muodostavat noin kolmanneksen maan kansantuotteesta. Kirgisiaan on sijoitettu venäläisiä sotajoukkoja.

Kirgisialainen analyytikko Marat Kazakpajev toivoisi maahan yksityisiä sijoituksia valtiollisten sijaan. Hänen mukaansa Venäjä käyttää Bishekiä tukikohtanaan laajentaessaan vaikutusvaltaansa alueella.

kehitysliikennetalous Kirgisia Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.