Venäjän ja Georgian yhteistyö vaatimatonta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Venäjän ja Georgian yhteistyö vaatimatonta

Sisäisten pakolaisten kohtalo kolme vuotta sitten päättyneen sodan jäljiltä edelleen sopimatta.

Venäjän ja Georgian välinen suora kommunikointi on ollut vuoden 2008 sodan jälkeen vähäistä, selviää International Crisis Groupin raportista. Osapuolet eivät ole pystyneet sopimaan esimerkiksi sisäisten pakolaisten palaamisesta.

Tällä hetkellä Venäjä ja Georgia kommunikoivat lähinnä sveitsiläisten diplomaattien avustuksella. Venäjä syyttää Georgiaa sotavoimien uudelleen rakentamisesta, Georgia puolestaan väittää pitävänsä hallussaan todisteita Venäjän turvallisuusjoukkojen osallisuudesta Georgian alueen pommituksiin.

Jotta maiden suhde normalisoituisi, tulisi niiden aloittaa suorat neuvottelut keskenään ja sopia esimerkiksi yhteistyönä tehtävistä pommituksien ja terrorismin tutkinnoista. Venäjä muun muassa pitää edelleen arviolta 7000-9000 henkilön vahvuista taistelu-, turvallisuus- ja rajavartiojoukkoa Abhasian ja Etelä-Ossetian alueilla.

International Crisis Group muistuttaa raportissaan, että kansainvälisen yhteisön tulisi painostaa Venäjää vetäytymään vuoden 2008 sotaa edeltäviin asemiin ja mahdollistamaan EU:n Valvontamission täysi pääsy alueille.

Vaatimattomasti edenneistä neuvotteluista huolimatta on raportin mukaan pohja yhteistyölle kuitenkin olemassa. Vuoden 2008 sodan jälkeen maat ovat nimittäin allekirjoittaneet mm. liikennettä ja energiaa koskevia sopimuksia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia