Venäjällä työvoimapulaa helpotetaan laillistamalla kuusi miljoonaa siirtolaista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Venäjällä työvoimapulaa helpotetaan laillistamalla kuusi miljoonaa siirtolaista

Venäjän viranomaiset ovat alkaneet myöntää työlupia entisistä neuvostotasavalloista tulleille laittomille siirtolaisille. Luvan saajia arvioidaan olevan kuutisen miljoonaa, mutta heidän työnteolleen asetetaan tiettyjä rajoituksia.

Moskova, 29.01.07 (IPS) - Venäjän viranomaiset ovat alkaneet myöntää työlupia entisistä neuvostotasavalloista tulleille laittomille siirtolaisille. Luvan saajia arvioidaan olevan kuutisen miljoonaa, mutta heidän työnteolleen asetetaan tiettyjä rajoituksia.

Viisumittomat rajat ovat houkutelleet Venäjälle noin kymmenen miljoonaa henkeä sen sosialismin aikaisista sisartasavalloista Armeniasta, Azerbaidzhanista, Georgiasta, Kazakstanista, Kirgisiasta, Moldovasta, Tadzhikistanista, Ukrainasta, Uzbekistanista ja Valko-Venäjältä.

Laittomasti pestatut naapurimaiden kansalaiset ovat tarjonneet halpaa työvoimaa varsinkin Venäjän kukoistavalle rakennusalalle. Muutkin kutistuvan kantaväestön väheksymät tehtävät ovat kelvanneet tulijoille, mutta moni on silti saanut poliisin kimppuunsa.

Tammikuussa siirtolaisille annettiin lupa rekisteröityä ja saada työlupa pikakäsittelyllä, kunhan esittää passin ja maahantulokortin.

Liittovaltion siirtolaispalvelun vapapuheenjohtajan Vjatseslav Postavinin mukaan prosessia on yksinkertaistettu niin, että kaikki hoituu yhdellä luukulla.

Hänen mukaansa kotimaisen työvoiman etuja kuitenkin suojellaan sillä, että työnantajilla on oikeus irtisanoa ulkomaalaiset laillistamisen jälkeenkin.

Postavin lukee kotimaisen työvoiman kilpailueduksi senkin, että laillistetut maahanmuuttajat tuskin suostuvat työhön yhtä halvalla kuin laittomat.

Venäjän duuma on lisäksi korottanut laittoman työntekijän pestaamisesta rapsahtavan sakon ylärajan nykyisestä noin 7 700 eurosta 22 000 euroon.

Työvoimaa välittävän Edward Kelly and Partners -yhtiön edustaja Sergei Serdioukov pitää Venäjän ratkaisua "hyvin edistyksellisenä".

"Ulkomaalaisten auttaminen päivänvaloon ja lailliseen asemaan ja samalla verotuksen piiriin, voi olla edullista sekä hallitukselle että leveämpää leipää etsiville", hän sanoo.

Työluvissa on kuitenkin paljon ehtoja. Ulkomaalaisilta kiellettiin tammikuussa alkoholijuomien ja lääkkeiden myynti. Huhtikuussa heiltä evätään kaikki vähittäiskaupan myyntityö ja kaupanteko elintarvike- ja vaatetoreilla.

Jotkut asiantuntijat pitävät ratkaisua kyseenalaisena.

"Maahanmuuttajien häätäminen toreilta hyödyttää lähinnä suuria kauppaketjuja. Väestön pienituloisin osa kärsii, koska ruokatavaroiden hinnat ovat supermarketeissa 20-25 prosenttia korkeammat kuin torilla", Moscow School of Economicsin työelämän tutkimuskeskuksen apulaisjohtaja Rotislav Kapeljushnikov sanoo.

Viime lokakuussa Venäjän ja Georgian välille puhkesi diplomaattinen kiista vakoiluskandaalista. Sen jälkimainingeissa Venäjän presidentti Vladimir Putin kiristi maahantuloa ja kävi laittoman työvoiman kimppuun. Satoja georgialaisia karkotettiin maasta.

Putin vaati tiukempia sääntöjä tukku- ja vähittäiskauppaan ja kiristi lakia rikkovien ulkomaalaisten viisumiehtoja.

Vuonna 2005 kirjattiin 1,5 miljoonaa maahanmuuttolakien rikkomusta, ja 2006 Venäjältä karkotettiin viranomaislähteen mukaan 90 000 laitonta siirtolaista.

Venäjän hallitus valitti marraskuussa, että valtio menettää laittomien maahanmuuttajien vuoksi vuosittain liki seitsemän miljardin euron verotulot.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia