Vauhtia hyökkäykseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vauhtia hyökkäykseen

Seymour Hershin mukaan Pentagonin ryhmä valmistelee iskuja Iraniin

Tunnettu tutkiva toimittaja Seymour Hersh julkaisi sunnuntaina The New Yorker -lehden nettisivuilla laajan artikkelin, josta tuli välittömästi puheenaihe.

Hershin mukaan presidentti George W. Bush on antanut Yhdysvaltain puolustusministeriölle tehtäväksi laatia suunnitelmat, joiden pohjalta voitaisiin aloittaa pommitukset Iranissa 24 tunnin sisällä siitä, kun presidentti näyttää niille vihreää valoa.

Lisäksi pommituskohteiden listaa laajennettaisiin Iranin ydinohjelmaan liittyvien maalien ulkopuolelle. Erityisesti tähtäimessä olisivat kohteet, jotka liittyvät Iranin yhteyksiin Irakin shiialaiskaarteihin.

24 tunnin hyökkäysvalmius pyritään Hershin mukaan saavuttamaan tämän kevään aikana.

Läjittäin
imeää rahaa


Hershin mukaan hyökkäyssuunnitelmat ovat osa "uudelleensuuntautumiseksi" kutsuttua politiikkaa Bushin hallinnossa. Politiikanmuutos on seurausta siitä havainnosta, että epäonnistuneen Irakin sodan suurin alueellinen hyötyjä on ollut Iran.

Iranin vaikutusvalta on kasvanut, mikä huolestuttaa sunniarabien johtamia maita. Useissa niistä on Iranin kanssa samaa uskoa tunnustava shiialainen vähemmistö.

Bushin uuden strategian päämäärä olisi padota Iranin nousu. Strategiaan sisältyy mm. salaisia operaatioita Irania, Syyriaa ja Libanonin Hizbollahia vastaan. Irania pyritään horjuttamaan tukemalla sen etnisten vähemmistöjen kapinaliikkeitä. Yhdysvaltain erikoisjoukkoja lähetetään Iraniin mm. etsimään tiedustelutietoa.

Salaisten operaatioiden rahoitus hankitaan Saudi-Arabiasta. Toisin kuin amerikkalaisten veronmaksajien rahojen suhteen, Bushin hallinnon ei tarvitse tehdä niistä tiliä kongressin valiokunnille.

Lisäksi Irakissa edelleen vallitseva budjettikaaos luo Hershin mukaan mahdollisuuden siihen, että "läjittäin pimeää rahaa" ohjataan salaisiin operaatioihin, aivan kuten vanhan kunnon Iran-contra-skandaalin aikoina 1980-luvulla.

Saudiarabialainen
rinssi mukana


Hershin mukaan uuden strategian pääarkkitehti on varapresidentti Dick Cheney, joka on jyrännyt muun hallinnon jalkoihinsa kuten Irakin sotaakin valmisteltaessa. Lisäksi ydinryhmään kuuluvat apulaisturvallisuusneuvonantaja Elliott Abrams sekä Yhdysvaltain entinen Irakin- ja Afganistanin-suurlähettiläs Zalmay Khalilzad, joka on siirtymässä Yhdysvaltain YK-suurlähettilääksi.

Suunnittelijoihin kuuluu myös Saudi-Arabian vaikutusvaltainen turvallisuusjohtaja, prinssi Bandar bin Sultan, joka aikaisemmin oli parikymmentä vuotta maansa suurlähettiläänä Yhdysvalloissa.

Uusi strategia nojaa siis vahvasti Saudi-Arabiaan. Saudi-Arabian asema Yhdysvaltain silmissä ehti välillä jo laskea sen jälkeen kun paljastui, että valtaosa syyskuun 11. päivän terroristeista oli sieltä kotoisin.
audi-Arabia - jossa on oma shiiavähemmistönsä - on asettunut alueen sunnimuslimien ylimmäksi suojelijaksi.

Strategian toinen avainliittolainen on Israel. Konservatiivisen brittilehden Daily Telegraphin mukaan Israel neuvottelee parhaillaan Yhdysvaltain kanssa Irakin ylittävän lentokäytävän luomisesta, jonka kautta israelilaiskoneet voisivat käydä pommittamassa Irania.

Lehden mukaan Israel on viime kuukausina vauhdittanut Iraniin kohdistuvia sotilaallisia suunnitelmia, koska tiedustelupalvelu Mossad ennusti Iranin valmistavan vuoteen 2009 mennessä räjähteeseen riittävän määrän ydinmateriaalia.

Amerikkalaisrahaa
l-Qaidan ystäville


Hershin mukaan Yhdysvaltain strategia johtaa erikoisiin seurauksiin. Yhdysvallat esim. rahoittaa Libanonissa shiialaista Hizbollahia vastustavia radikaaleja sunniryhmiä, joista osalla on vähintään ideologinen yhteys al-Qaidaan.

Iranissa Yhdysvaltain agentit lietsovat etnisten vähemmistöjen kapinointia. Tukea saavat maan luoteisosan kurdit, pohjoisen azerit, idän belutshit Pakistanin rajalla sekä lounaisen Khuzestanin maakunnan arabit. Iranin pääväestöhän ei ole arabeja vaan farsia puhuvia persialaisia.

Vähemmistöjä on kaikkiaan 35-45 prosenttia Iranin 70 miljoonasta asukkaasta. Levottomuudet vähemmistöalueilla ovat lisääntyneet parin viime vuoden aikana.

Myös Daily Telegraphin Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja kertoo omassa, Hershistä riippumattomassa jutussaan, että CIA:n virkailijat ovat jo kouluttamassa Iranin kapinaliikkeitä. Rahat tulevat CIA:n salaisesta budjetista, mutta lehden lähteen mukaan asia "ei enää ole kovin suuri salaisuus".

Strategiasta on kuitenkin ristivetoa Yhdysvaltain hallinnossa, koska monilla tuetuista ryhmistä on terrorismi toimintakeinojensa joukossa. Tällainen on esim. belutshien Jumalan prikaati -sunnijärjestö.

Julkaisija: KU

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia