Uutiset

Valkovenäläiset hakevat muutosta taputtamalla

Satojen rauhanomaisiin mielenilmauksiin osallistuneiden tie on vienyt putkaan Valko-Venäjällä.
(Kuva: ah zut / Flickr.com / cc 2.0)

Turvallisuusviranomaiset ovat jälleen puuttuneet kovalla kädellä Valko-Venäjällä järjestettyihin rauhanomaisiin mielenosoituksiin.

Tuhannet valkovenäläiset kokoontuivat kesäkuun 30. päivä yhteen osoittamaan rauhanomaisesti mieltään presidentti Alexander Lukashenkon talouspolitiikkaa kohtaan. Sosiaalisen median välityksellä yhteen kerääntyneet vastustajat ilmaisivat tyytymättömyyttään hiljaa taputtaen, mutta poliisi pidätti yli kaksisataa mielenosoittajaa ympäri maata.

Viikkoa aiemmin yli 400 ihmistä pidätettiin samanlaisissa mielenilmauksissa.

Amnesty Internationalin mukaan maan virkavalta pyrkii estämään mielenosoittajien yritykset kokoontua yhteen. Ne kokoontumiset, jotka toteutuvat, poliisi puolestaan keskeyttää nopeasti ja usein väkivaltaisesti: joidenkin mielenosoittajien tiedetään tullen pahoinpidellyiksi, osaa virkavalta syyttää häiriökäyttäytymisestä.

Järjestön mukaan virkavallan tulisi lopettaa liiallinen voimankäyttö rauhanomaisesti mieltään ilmaisevia kohtaan ja sen sijaan kunnioittaa kokoontumisen vapautta. Amnesty vaatii Valko-Venäjän viranomaisia käynnistämään tutkimukset mielenosoittajien pahoinpitelytapausten selvittämiseksi.

Valko-Venäjän demokratia aktivismi Valko-Venäjä

Lue myös

Valko-Venäjä jatkaa järjestöjen ajojahtia

EU:n avustuksista määrätyt kyseenalaiset maksut uhkaavat kaataa Valko-Venäjän vanhimman ihmisoikeusjärjestön.

Valko-Venäjä hääti hallitusta arvostelleen ihmisoikeusjärjestön

Viasnan johtaja tuomittiin vuosi sitten vankilaan ja nyt viranomaiset sulkivat järjestön toimiston Minskissä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.