Valkoinen eliitti pyörittää Namibian turismia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Valkoinen eliitti pyörittää Namibian turismia

Matkailu hyödyttää myös Namibian köyhiä, mutta matkailuyritysten omistus on tiukasti valkoisten käsissä.

Luonnonpuistot ovat yksi Namibian matkailuvalteista. (Kuva: MAZZALIARMADI.IT, Flickr.com / cc 2.0)

Namibian köyhimmät hyötyvät kasvavasta matkailuteollisuudesta, vaikka matkailuteollisuuden johto onkin edelleen tiukasti valkoisen eliitin käsissä, global.finland.fi-sivusto uutisoi.

Valtion tavoitteena on, että turismi hyödyttäisi myös maan köyhiä, joita on noin puolet väestöstä. Käytännössä se on haastavaa, sillä vaikka vain noin kuusi prosenttia namibialaisista on valkoihoisia, yli 90 prosenttia matkailuteollisuudesta on valkoihoisten tai ulkomaalaisten hallussa.

Namibian matkailuteollisuutta väitöskirjassaan tutkineen valtiotieteen tohtorin Julia Jäniksen mukaan eurooppalaistaustaisten valtaan ovat tottuneet myös mustat, jotka uskovat tarvitsevansa heidän apua, koska nämä tietävät matkailusta perinteisesti eniten.

Toisaalta mustien matkailuyrittäjien määrä on viime vuosina kasvanut ja samaan aikaan maaseudun köyhät yhteisöt ovat onnistuneet pääsemään osallisiksi turismin hyödyistä. Maassa on kymmeniä yhteisöperustaisia turismiyrityksiä, joiden jäsenet ovat perustaneet järjestöjen tai yritysten tuella esimerkiksi leirintäalueita, käsityökeskuksia ja kulttuurikyliä, jonne matkanjärjestäjät tuovat turisteja.

"Vaikka kaikki köyhien yhteisöjen jäsenet eivät voikaan osallistua, he usein hyötyvät silti yhteisön saamista tuloista. Turismista saatujen rahojen avulla yhteisöt voivat myöntää esimerkiksi pienlainoja, rakentaa kouluja, terveyskeskuksia tai uuden kaivon", Jänis sanoo.

Namibiassa kävi vuonna 2010 yli 980 000 turistia, joista suurin osa tuli Angolasta, Etelä-Afrikasta, Saksasta ja Sambiasta. Määrä on vajaassa parissakymmenessä vuodessa lähes nelinkertaistunut.

Lisää uusi kommentti