Uutiset

Valko-Venäjä tuomitsi mielipidevankeja

Valko-Venäjän presidentinvaaleihin vuonna 2010 osallistuneet joutuvat vankilaan.
Protesti Valko-Venäjän sananvapaustilannetta vastaan Lontoossa maaliskuussa 2011. (Kuva: Robert Sharp / English PEN / cc 2.0)

Valko-Venäjällä on tuomittu neljä ihmistä vankeusrangaistuksiin osallisuudesta maan vuoden 2010 presidentinvaalien jälkeisiin mielenosoituksiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii heidän vapauttamistaan välittömästi.

Kaksi tuomituista sai ehdollisen, kaksi ehdottoman vankeusrangaistuksen. Kovimman tuomion sai entinen presidenttiehdokas Andrei Sannikau, jonka minskiläinen tuomioistuin tuomitsi viideksi vuodeksi vankeuteen. Sannikau on kertonut joutuneensa pidätyksensä aikana kidutetuksi ja pahoinpidellyksi. Hänen vaimonsa, toimittaja Iryna Khalip, sai kaksi vuotta ehdollista vankeutta.

Tuomiot tulivat osallisuudesta mielenosoituksiin, jotka järjestettiin vuoden 2010 joulukuussa pidettyjen presidentinvaalien jälkeen. Yli 30 000 ihmistä osoitti Minskissä mieltään vaaleissa tapahtuneita väärinkäytöksiä vastaan.

Ylivoimainen enemmistö mielenosoittajista oli rauhanomaisia, mutta hallitusrakennuksen edessä sattuneen väkivaltaisen välikohtauksen jälkeen mellakkapoliisi hajotti kansanjoukot ja pidätti yli 700 ihmistä.

Valko-Venäjän demokratia ihmisoikeudetdemokratia Valko-Venäjä

Lue myös

Valko-Venäjä jatkaa järjestöjen ajojahtia

EU:n avustuksista määrätyt kyseenalaiset maksut uhkaavat kaataa Valko-Venäjän vanhimman ihmisoikeusjärjestön.

Valko-Venäjä hääti hallitusta arvostelleen ihmisoikeusjärjestön

Viasnan johtaja tuomittiin vuosi sitten vankilaan ja nyt viranomaiset sulkivat järjestön toimiston Minskissä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.