Uutiset

Valko-Venäjä hääti hallitusta arvostelleen ihmisoikeusjärjestön

Viasnan johtaja tuomittiin vuosi sitten vankilaan ja nyt viranomaiset sulkivat järjestön toimiston Minskissä.

Viranomaiset ovat sulkeneet Valko-Venäjän johtavan ihmisoikeusjärjestö Viasnan toimiston maan pääkaupungissa Minskissä. Häätö liittyy järjestön johtajan vuoden takaiseen tuomioon veropetoksista, kertovat uutislähteet.

Viasna on tarjonnut lakiapua tuhansille oppositioaktivisteille, joita on sakotettu, tuomittu tai vangittu Alexander Lukashenkon hallinnon kritisoimisesta.

"Viesnan toimiston takavarikoiminen on Valko-Venäjältä räikeä kansainvälisten ihmisoikeisvelvotteiden rikkominen, joiden pitäisi kunnioittaa ja suojella oikeutta yhdistymisvapauteen", sanoo Amnesty Internationalin Euroopan ja Keski-Aasian ohjelman varajohtaja David Díaz-Jogeix.

Viesnan johtaja Ales Bialiatski tuomittiin vuosi sitten marraskuussa neljäksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen veronkierrosta, joka liittyi ulkomailla avattuihin pankkitileihin, joilta oli tuettu järjestön toimintaa. Valko-Venäjä kielsi Vesnan toiminnan vuonna 2003, mistä syystä sillä ei ollut enää mahdollista avata tileja Valko-Venäjällä.

Amnestyn mukaan oikeudenkäynti ei ollut oikeudenmukainen ja se pitää Bialiatskia mielipidevankina. Amnestyn omilta tutkijoilta Valko-Venäjä eväsi viisumit maahan viime kuussa ensimmäistä kertaa.

Valko-Venäjän demokratia kansalaisoikeudetsananvapausaktivismi Valko-Venäjä Amnesty International

Lue myös

Valko-Venäjä jatkaa järjestöjen ajojahtia

EU:n avustuksista määrätyt kyseenalaiset maksut uhkaavat kaataa Valko-Venäjän vanhimman ihmisoikeusjärjestön.

Valko-Venäjän vaalit kaukana reiluista

Etyjin mukaan Valko-Venäjän vaaleista puuttui muun muassa ilmaisun ja kokoontumisen vapaus.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.