Valko-Venäjä hääti hallitusta arvostelleen ihmisoikeusjärjestön | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Valko-Venäjä hääti hallitusta arvostelleen ihmisoikeusjärjestön

Viasnan johtaja tuomittiin vuosi sitten vankilaan ja nyt viranomaiset sulkivat järjestön toimiston Minskissä.

Viranomaiset ovat sulkeneet Valko-Venäjän johtavan ihmisoikeusjärjestö Viasnan toimiston maan pääkaupungissa Minskissä. Häätö liittyy järjestön johtajan vuoden takaiseen tuomioon veropetoksista, kertovat uutislähteet.

Viasna on tarjonnut lakiapua tuhansille oppositioaktivisteille, joita on sakotettu, tuomittu tai vangittu Alexander Lukashenkon hallinnon kritisoimisesta.

"Viesnan toimiston takavarikoiminen on Valko-Venäjältä räikeä kansainvälisten ihmisoikeisvelvotteiden rikkominen, joiden pitäisi kunnioittaa ja suojella oikeutta yhdistymisvapauteen", sanoo Amnesty Internationalin Euroopan ja Keski-Aasian ohjelman varajohtaja David Díaz-Jogeix.

Viesnan johtaja Ales Bialiatski tuomittiin vuosi sitten marraskuussa neljäksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen veronkierrosta, joka liittyi ulkomailla avattuihin pankkitileihin, joilta oli tuettu järjestön toimintaa. Valko-Venäjä kielsi Vesnan toiminnan vuonna 2003, mistä syystä sillä ei ollut enää mahdollista avata tileja Valko-Venäjällä.

Amnestyn mukaan oikeudenkäynti ei ollut oikeudenmukainen ja se pitää Bialiatskia mielipidevankina. Amnestyn omilta tutkijoilta Valko-Venäjä eväsi viisumit maahan viime kuussa ensimmäistä kertaa.

Lisää uusi kommentti