Valaanpyyntiä vastustetaan nyt maalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Valaanpyyntiä vastustetaan nyt maalla

Australian tai
Greenpeace-järjestön alukset eivät tänä talvena häiritse japanilaisia
valaanpyytäjiä eteläisellä Tyynellämerellä.

Australian tai Greenpeace-järjestön alukset eivät tänä talvena häiritse japanilaisia valaanpyytäjiä eteläisellä Tyynellämerellä.

”Uskomme, että meidän on keskitettävä ponnistuksemme Japaniin. Ulkopuoliset tapahtumat vain sekoittavat asiaa”, Reece Turner Greenpeacen Australian-Tyynenmeren osastosta sanoo.

Järjestö on seurannut ja häirinnyt japanilaisia valaanpyytäjiä merellä yhdeksänä viime vuonna, mutta nyt tilanne on Turnerin mukaan toinen.

Greenpeace paljasti keväällä, että japanilaisen valaanpyyntialuksen miehistön jäsenet olivat myyneet ilmeisesti laivalta varastettua valaanlihaa pimeillä markkinoilla. Turnerin mukaan tapaus on nostanut Japanissa esiin kysymyksiä, joita ei ole aiemmin esitetty.

Samalla valaanpyynnin kannatus on laskenut. Greenpeacen mukaan sitä vastustaa jo 71 prosenttia japanilaisista.

Lehtitietojen mukaan valaanlihaa tarjonnut Yushin-ravintola Tokiossa joudutaan sulkemaan talousvaikeuksien vuoksi. Se on toiminut yhteistyössä valaantutkimuslaitoksen kanssa.

Ympäristöliike pitää takaiskuna Japanin valaanpyynnille myös sitä, että aluksille on ensi kertaa jouduttu pestaamaan ulkomaista miehistöä. Lisäksi Panaman kerrotaan poistaneen lippunsa alta Japanin valaanpyyntilaivaston polttoainetta kuljettaneen aluksen.

Jos korvaavaa alusta ei löydetä, valassaalis jää Turnerin mukaan puoleen aiotusta noin tuhannesta yksilöstä. Japani kiertää kansainvälistä valaanpyyntikieltoa vetoamalla ”tutkimustarkoituksiin”.

Valaanpyyntiä vastustava Australia lähetti viime vuonna tullialuksensa seuraamaan Japanin toimintaa. Sitä ei toisteta, koska ympäristöministeri Peter Garrettin mukaan todistusaineistoa oikeusjuttua varten on jo kylliksi.

Australia keskittyy sen sijaan edistämään ei-tappavaa valastutkimusta. ”Australia ei usko, että meidän on tapettava valaita ymmärtääksemme niitä”, Garrett sanoi marraskuussa. Hän kutsui valaanpyyntiä kannattavia maita, kuten Japania, Norjaa ja Islantia, mukaan uuteen tutkimushankkeeseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia