Vaikenemisen aika ohi Kambodžassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vaikenemisen aika ohi Kambodžassa

Kambodžassa järjestetään historiankursseja opettajille, jotta maan synkästä menneisyydestä voidaan alkaa puhua myös kouluissa.

Kambodžassa järjestetään historiankursseja opettajille, jotta maan synkästä menneisyydestä voidaan alkaa puhua myös kouluissa. Opettajien on ollut hankala käsitellä punakhmerien valtakautta, koska virallista tietoa on ollut saatavilla hyvin vähän.

Historia on jäänyt monille epäselväksi. Pol Potin johtamat punakhmerit teloittivat järjestelmällisesti maan älymystöä, ja muun muassa monet opettajat saivat surmansa.

Punakhmerien hallintoa seurasi poliittisesti epävarma aikakausi aina 1990-luvun alkupuolelle saakka. Ensimmäinen punakhmerien ajasta kertova oppikirja julkaistiin vasta vuonna 2009.

"Aihe oli niin poliittinen, että emme halunneet puhua siitä paljon", opettaja Wan Preung kertoo. Hän joutui itse raatamaan peltotöissä hirmuhallinnon aikana.

Nyt noin 3 000 opettajaa on käynyt täydennyskoulutuksessa. Siellä kerrotaan, keitä punakhmerit olivat, miten he päätyivät valtaan ja mitä uhrit kokivat.

Parhaillaan on vireillä lukuisia oikeudenkäyntejä punakhmerien entisiä johtajia vastaan. Oikeudenkäyntejä varjostavat rahoitushuolet sekä hallituksen sekaantuminen oikeusprosessiin.

Pol Pot ja punakhmerit hallitsivat Kambodžaa vuosina 1975-1979. Synkimpien arvioiden mukaan lähes kaksi miljoonaa ihmistä, eli jopa neljännes maan väestöstä, sai surmansa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia