Uusi järjestelmä lapsen oikeuksien toteutumiselle YK:ssa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusi järjestelmä lapsen oikeuksien toteutumiselle YK:ssa

YK on laajentanut lasten tai heidän edustajiensa mahdollisuutta valittaa oikeuksien rikkomuksista.

YK on hyväksynyt lisäpöytäkirjan lapsen oikeuksien sopimukseen. Se laajentaa lasten tai heidän edustajiensa mahdollisuutta valittaa oikeuksien rikkomuksista.

YK:n yleiskokous hyväksyi maanantaina 19. joulukuuta  kolmannen lisäpöytäkirjan YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Lapsen oikeuksien komitea voi nyt ottaa käsittelyyn kaikkia lapsen oikeuksien rikkomuksia, kuten tapauksia, joissa lapselta on evätty oikeus saada peruskoulutusta tai joissa lapsi on joutunut seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

UNICEFin mukaan lisäpöytäkirja vahvistaa merkittävästi lapsen oikeuksien toteutumista ja sopimuksen valvontaa.

”Valitusmekanismi luo painetta valtiolle huolehtia tarkemmin lapsen oikeuksien sopimuksen toteutumisesta” sanoo lapsen oikeuksien asiantuntija Inka Hetemäki Suomen UNICEFista.

Valituksen voi tehdä yksittäinen lapsi, ryhmä lapsia tai heidän edustajansa. Valituksen käsittelee lapsen oikeuksien asiantuntijoista muodostettu kansainvälinen komitea.

Tähän asti lapsen oikeuksien komitea oli ainoa YK:n sopimuskomiteoista, jolla ei ollut mahdollisuutta käsitellä yksittäisiä tapauksia.

80 kansalaisjärjestön muodostama yhteenliittymän on ajanut valitusjärjestelmän hyväksymistä  vuodesta 2007. ”Oli korkea aika, että lapsen oikeuksille annetaan sama asema kuin muille ihmisoikeuksille”, sanoo yhteenliittymän puheenjohtaja Peter Newell.

YK:n yleiskokous kehotti valtioita allekirjoittamaan lisäpöytäkirjan. Lisäpöytäkirja astuu voimaan, kun sen on ratifioinut 10 valtiota.

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen on ratifioinut 193 maata. Suomi on ratifioinut aikaisemmasta kahdesta lisäpöytäkirjasta toisen, koskien lasten osallistumista aseellisiin konflikteihin. Toinen lisäpöytäkirja koskien lapsikauppaa, lasten hyväksikäyttöä prostituutiossa ja pornografiassa ratifioitaneen vuoden 2012 aikana.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia