Uusi hiv-strategia panostaa riskiryhmien tavoittamiseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusi hiv-strategia panostaa riskiryhmien tavoittamiseen

Riskiryhmiin kuuluvat halutaan testeihin ja hoidon piiriin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen on laatinut uuden kansallisen hiv-strategian, joka painottaa ennaltaehkäisevän avun suuntaamista paremmin erityisesti hiv-tartunnalle alttiille riskiryhmille.

Tartunnan riskiryhmiin arvioidaan THL:n mukaan kuuluviksi muun muassa miehet, joilla on seksiä miesten kanssa, seksityöntekijät ja ruiskuhuumeita käyttävät henkilöt.

"Uuden strategian ideana on tehostaa ennaltaehkäisevää työtä ja luoda parempia mahdollisuuksia avainryhmille muun muassa päästä testaukseen helposti ajoissa ja saada sitä kautta mahdollisimman hyvän hoidon tartunnan saaneille", sanoo strategian asiantuntijaryhmään kuuluvan Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen.

Erityisen huolissaan asiantuntijaryhmä on siitä, että tartunnat löytyvät Suomessa liian myöhään. Suomessa arvioidaan THL:n mukaan olevan noin tuhat ihmistä, joiden tartuntaa ei ole diagnosoitu.

Kauppinen korostaa, että vaikka strategiassa tunnistetaan tartunnan riskiryhmään kuuluvat väestöryhmät, ei ketään tulisi kuitenkaan syrjiä tai syyllistää hiv-tartunnasta tai sen leviämisestä. "Avainryhmät on nostettu esille, sillä heihin tulisi kohdentaa räätälöityä hiv-työtä. Strategiaa ei saa kuitenkaan käyttää väärin ihmisten leimaamiseen", hän korostaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia