USA:ta epäillään osallisuudesta Farc-sissien surmaan Ecuadorissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

USA:ta epäillään osallisuudesta Farc-sissien surmaan Ecuadorissa

Ecuadorin sotilas- ja diplomaattipiireissä epäillään, että Yhdysvallat osallistui kolumbialaisten sissien tappamiseen Ecuadorin alueella maaliskuun alussa.

Epäilyn ytimessä on Mantan lentotukikohta, jonka Ecuador luovutti vuonna 1999 kymmeneksi vuodeksi USA:lle käytettäväksi taistelussa huumekauppaa vastaan Etelä-Amerikan luoteisosissa.

Nimettömänä pysyttelevä korkea-arvoinen ecuadorilainen sotilashenkilö sanoo olevansa monen kollegansa tavoin vakuuttunut siitä, että Yhdysvallat osallistui hyökkäykseen, joka tehtiin 1. maaliskuuta Ecuadorin alueelle kolumbialaisen Farc-sissijärjestön leiriin.

"Yhdysvaltain ja Kolumbian strateginen liitto on vahvistunut siitä asti, kun Plan Colombia alkoi vuonna 2000. Ensin se taisteli kapinallisia vastaan ja sittemmin pyrki vetämään naapurimaat mukaan sotaan. Nykyiset tapahtumat ovat seurausta tästä", sotilas sanoo.

Plan Colombia tarkoittaa Kolumbian hallituksen huumekaupan ja kapinallisten vastaista sotaa , jota Yhdysvallat rahoittaa ja avustaa.

USA vakuuttaa syyttömyyttään

IPS:n sotilas- ja diplomaattilähteistä kokoamat tiedot viittaavat siihen, että Mantan lentotukikohta osallistui Farcin Ecuadorissa sijainneen leirin paikallistamiseen.

Ecuadorin puolustusministeri Wellington Sandoval katsoo, että on Ecuadorin asevoimien tehtävä selvittää Yhdysvaltain mahdollinen rooli iskussa. Mantan tukikohtaa koskeva sopimus sallii tukikohdan käytön vain huumekaupan valvontaan.

Yhdysvallat on vakuuttanut Ecuadorille, ettei se osallistunut Farc-iskuun, jossa kuolivat vasemmistolaisen järjestön johtajiin kuulunut Raúl Reyes ja 24 muuta ihmistä.

Uhrien joukossa oli neljä meksikolaista opiskelijaa, joiden kohtalon selvittämistä on alettu vaatia Meksikossa.

Ihmisoikeusjärjestöt syyttävät Kolumbiaa meksikolaisten joukkomurhasta, ja Meksikon hallitus on luvannut tutkia asiaa. Alustavien tietojen mukaan nuoret olivat ilmeisesti Farcin vasemmistolaisia kannattajia.

Meksikolaisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan näyttää siltä, että Farcin Ecuadorin tukikohdassa käytiin kansainvälisiä neuvotteluja järjestön panttivankien vapauttamisesta.

Ecuadorin hallitus kiistää tienneensä kolumbialaisten sissien tukikohdasta alueellaan.

"Älykkäitä pommeja" vain yhdysvaltalaisilla

IPS:n haastattelema ecuadorilainen sotilas sanoo, että sekä sissien leirin paikantamiseen että sinne hyökkäämiseen käytetty tekniikka olivat yhdysvaltalaisia.

Myös ministeri Sandoval on sanonut, että leiriin ammuttiin noin viisi "älykästä pommia", jollaisia Yhdysvallat käytti Persianlahdella vuonna 1991.

Sotilaslähteen mukaan kyseisten pommien käytössä tarvittavaa osaamista on vain yhdysvaltalaisilla.

"Siksi uskon, että he tekivät työn ja lähettivät sen jälkeen kolumbialaiset helikopterit ja joukot hakemaan ruumiit", mies sanoo.

Hän kehottaa selvittämään kaiken Mantan tukikohdasta lähteneen lentoliikenteen pommitusta edeltäneiltä viikoilta ja epäilee, että Farcin leirin paikantamiseksi tehdyt tiedustelulennot lähtivät sieltä.

Kymmenen tavallista pommia?

Kolumbian virallisen version mukaan itse hyökkäykseen osallistui viisi brasilialaisvalmisteista Super Tucano -konetta ja kolme yhdysvaltalaista A-37:ää, jotka pudottivat kymmenen tavallista pommia.

IPS:n sotilaslähde väittää kuitenkin, että ilmaiskua johtivat yhdysvalatalaiset lentäjät, mahdollisesti DynCorp-yhtiöstä, joka toimittaa kalustoa ja miehistöä Plan Colombialle.

Sotilas sanoo, että koneet nousivat pommituslennolle Kolumbian Tres Esquinasin tukikohdasta.

"Kokaviljelmien myrkyttämiseen tai sissien jahtaamiseen käytettyjä koneita lentävat joko Yhdysvaltain armeijan tai DynCorpin kaltaisten yritysten palveluksessa olevat amerikkalaiset sotilaat", mies selittää.

Tukikohdat suljettaneen ensi vuonna

Ecuadorin presidentti Rafael Correa sanoi hiljan, ettei "hallitus salli maaperälleen minkäänlaisia ulkomaisia sotilaita." Siksi ulkomaiset tukikohdat aiotaan sulkea vuonna 2009. Manta kuuluu Yhdysvaltojen huumesodan tukikohtien ketjuun, jossa ovat mukana myös Curaçao, Aruba ja El Salvador.

Yhdysvaltojen mukaan kolme sen omistamista 27 Awacs-tiedustelukoneesta on sijoitettu Mantaan. Yhden koneen hinta on noin miljardi dollaria eli yli 600 miljoonaa euroa, mikä vastaa tuplasti koko Ecuadorin ilmavoimien vuosibudjettia vuodelta 2005.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia