USA:lle arvovaltatappio OAS:ssä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

USA:lle arvovaltatappio OAS:ssä

Chilen Insulza valittiin Amerikan valtioiden järjestön johtoon. Ensimmäistä kertaa 57 vuoteen Latinalaisen Amerikan maat eivät alistuneet Yhdysvaltain saneluun.

Amerikan valtioiden järjestön (OAS) odotettiin maanantaina valitsevan itselleen uuden pääsihteerin. Käytännössä vaali ratkesi jo perjantaina Chilen sisäministerin José Miguel Insulzan hyväksi.

Yhdysvallat on useiden kuukausien ajan yrittänyt estää sosialistipuolueeseen kuuluvan Insulzan valinnan. Yhdysvaltain loppusuoralla kannattama ehdokas oli Meksikon ulkoministeri Luis Ernesto Derbez.

Viime perjantaina Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice kokoontui Chilen Santiagossa useiden Keski- ja Etelä-Amerikan maiden ulkoministerien kanssa. Ricellä oli edessään valinta: joko Yhdysvallat pitää kiinni ehdokkaastaan loppuun saakka ja häviää maanantaina äänestyksen tai sitten se perääntyy.

Yhdysvallat valitsi perääntymisen. Derbez vetäytyi ehdokkuudesta ja kaikki osanottajat totesivat Insulzan saavan yksimielisen kannatuksen.

Kyseessä on ensimmäinen kerta vuonna 1948 perustetussa OAS:ssa, kun Yhdysvaltain ajama ehdokas ei tule valituksi.

USA:lle toinen isku
alintaprosessissa


OAS:n pääsihteerin paikka tuli avoimeksi lokakuussa, kun Yhdysvaltain tukemana tehtävään valittu Miguel Ángel Rodríguez joutui eroamaan vain kahden viikon viranhoidon jälkeen. Rodríguezin, entisen Costa Rican presidentin, täytyi palata kotimaahansa vastaamaan korruptiosyytteisiin.

Yhdysvallat alkoi ajaa tehtävään El Salvadorin entistä presidenttiä Francisco Floresia. Pian tuli kuitenkin selväksi, että Flores kohtaa huomattavaa vastustusta.

Flores oli presidenttinä lähettänyt Salvadorista joukkoja Yhdysvaltain rinnalle Irakiin. Hän oli myös ainoana latinalaisamerikkalaisena valtiojohtajana julkisesti kannattanut Venezuelan presidenttiä Hugo Chavezia vastaan 2002 tehtyä kaappausyritystä.

Yhdysvallat joutui toteamaan, että Flores ei tulisi valituksi. Niinpä Flores vetäytyi ehdokkuudesta 8. huhtikuuta.

Tämän jälkeen Yhdysvallat siirsi pelimerkkinsä Derbezin taakse. Derbezin ja Insulzan välillä käytiin kolme viikkoa sitten viisi äänestystä, ja joka kerralla äänet menivät tasan 17-17.

Tämän jälkeen vaaka on heilahtanut Insulzan eduksi.

Periaatteellinen
injavalinta


OAS ei sinänsä ole tavattoman merkittävä järjestö, mikä näkyy esim. siinä, että sen vuosibudjetti on vain 60 miljoonaa euroa. OAS toimii mm. vaalitarkkailijana ja jäsenmaiden erimielisyyksien sovittelijana.

Yhdysvallat maksaa 60 prosenttia OAS:n kuluista. Se on myös lähes 60 vuoden ajan tottunut siihen, että OAS:ssa tehdään niin kuin Yhdysvallat haluaa.

Tämän vuoksi pääsihteerikilvalla on huomattava periaatteellinen merkitys. Sitä pidetään merkkinä Latinalaisen Amerikan lisääntyneestä itsetunnosta ja halusta ravistaa pois maine Yhdysvaltain takapihana.

62-vuotias Insulza astuu OAS:n johtoon Chilen sisäministerin paikalta. Aiemmin hän on ollut myös maansa ulkoministeri. 1970-luvun alussa hän kuului Salvador Allendea tukevaan opiskelijaliikkeeseen.

Insulza ei ole mikään radikaali vasemmistolainen. Hän ei kuitenkaan kannata Yhdysvaltain ajamaa Kuuban ja Venezuelan eristämistä.

Insulza jopa haluaisi ottaa askeleita siihen suuntaan, että Kuuba voisi palata OAS:n jäseneksi. Kuuba erotettiin järjestöstä Fidel Castron noustua valtaan.

OAS:n jäseninä on 34 Amerikan mantereiden ja Karibian valtiota.

Julkaisija: KU

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia