Uutiset

Unkarin mediavapaus koetuksella

Hallitusta kritisoivia tiedotusvälineitä suljetaan, toimittajia irtisanotaan ja itsesensuuri rehottaa, sanotaan HRW:n uudessa raportissa.

Medianvapaus on uhattuna Unkarissa, jossa hallitusta kritisoivilta tiedotusvälineiltä evätään oikeuksia, toimittajia irtisanotaan ja itsesensuuri rehottaa, väittää ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Järjestön tuore raportti käsittelee tiedonvälitystä säätelevää valtuustoa, joka syntyi heinäkuussa 2011 voimaan astuneen uuden medialain seurauksena. Sen jäsenet ovat valtaapitävä Fidesz puolueen yhdeksän vuoden toimikausiksi nimittämiä ja sitä leimaavat itsenäisyyden puute ja laajat valtuudet.

Laki rikkoo järjestön mukaan EU:n lainsäädäntöä ja uhkaa selkeästi mediavapautta.

Räikeimpiä esimerkkejä medianvapauden rikkomisesta on HRW:n mukaan hallitusta kritisoinut riippumaton radiokanava, Klub Radio, jolta mediavaltuusto päätti evätä luvan joulukuussa 2011.

Myös julkinen televisio on joutunut poliittisen väliintulon kohteeksi ja lähes 1000 toimittajaa on irtisanottu. Vaikka irtisanomiset on näennäisesti toteutettu tehokkuussyistä, HRW:n mukaan useat toimittajat kertovat taustalla piilevän poliittisia motiiveja.

HRW:n mukaan riippumattomat tiedotusvälineet harrastavat myös itsesensuuria siinä pelossa, että rikkoisivat mediavaltuuston laajoja ja epätarkkoja määräyksiä.

"Median vapaus Unkarissa on uhattuna ja valtaapitävä puolue on vastuussa", sanoo Benjamin Ward, HRW:n Euroopan ja Keski-Aasian varajohtaja.

Tiedotusvälineiden vapauden rajoittaminen on osa laajempia muutoksia joita Fidesz hallitus on viime vuoden aikana säätänyt. Laajan kritiikin kohteeksi on noussut varsinkin vuodenvaihteessa voimaan tullut uusi perustuslaki, jonka vuoksi Euroopan komissio käynnisti tammikuussa rikkomusmenettelyt Unkaria vastaan.

Tammikuussa 2011 komissio käynnisti myös erillisen rikkomusmenettelyn Unkaria vastaan joulukuussa 2010 säädetyn medialain takia, mutta syytetoimet lopetettiin Unkarin vastattua osaan komission huolenaiheista. Komission väliintulon kapea painopiste kuitenkin jätti medianvapauden keskeisimmät ongelmat käsittelemättä, sanoo Human Rights Watch.

Unkarin demokratia demokratiasananvapaus Unkari

Lue myös

Ihmisiä kulkueessa puistossa sateenkaarilippujen ja ilmapallojen kera.

Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”

Unkarissa ei voi enää muuttaa syntymässä määriteltyä sukupuolta esimerkiksi henkilöllisyystodistukseen. Lakimuutos sai jo etukäteen laajaa kritiikkiä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, sillä se rikkoo trans- ja intersukupuolisten oikeuksia ja sen pelätään vain lisäävän syrjintää.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.