Uutiset

Unkarin mediavapaus koetuksella

Hallitusta kritisoivia tiedotusvälineitä suljetaan, toimittajia irtisanotaan ja itsesensuuri rehottaa, sanotaan HRW:n uudessa raportissa.

Medianvapaus on uhattuna Unkarissa, jossa hallitusta kritisoivilta tiedotusvälineiltä evätään oikeuksia, toimittajia irtisanotaan ja itsesensuuri rehottaa, väittää ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Järjestön tuore raportti käsittelee tiedonvälitystä säätelevää valtuustoa, joka syntyi heinäkuussa 2011 voimaan astuneen uuden medialain seurauksena. Sen jäsenet ovat valtaapitävä Fidesz puolueen yhdeksän vuoden toimikausiksi nimittämiä ja sitä leimaavat itsenäisyyden puute ja laajat valtuudet.

Laki rikkoo järjestön mukaan EU:n lainsäädäntöä ja uhkaa selkeästi mediavapautta.

Räikeimpiä esimerkkejä medianvapauden rikkomisesta on HRW:n mukaan hallitusta kritisoinut riippumaton radiokanava, Klub Radio, jolta mediavaltuusto päätti evätä luvan joulukuussa 2011.

Myös julkinen televisio on joutunut poliittisen väliintulon kohteeksi ja lähes 1000 toimittajaa on irtisanottu. Vaikka irtisanomiset on näennäisesti toteutettu tehokkuussyistä, HRW:n mukaan useat toimittajat kertovat taustalla piilevän poliittisia motiiveja.

HRW:n mukaan riippumattomat tiedotusvälineet harrastavat myös itsesensuuria siinä pelossa, että rikkoisivat mediavaltuuston laajoja ja epätarkkoja määräyksiä.

"Median vapaus Unkarissa on uhattuna ja valtaapitävä puolue on vastuussa", sanoo Benjamin Ward, HRW:n Euroopan ja Keski-Aasian varajohtaja.

Tiedotusvälineiden vapauden rajoittaminen on osa laajempia muutoksia joita Fidesz hallitus on viime vuoden aikana säätänyt. Laajan kritiikin kohteeksi on noussut varsinkin vuodenvaihteessa voimaan tullut uusi perustuslaki, jonka vuoksi Euroopan komissio käynnisti tammikuussa rikkomusmenettelyt Unkaria vastaan.

Tammikuussa 2011 komissio käynnisti myös erillisen rikkomusmenettelyn Unkaria vastaan joulukuussa 2010 säädetyn medialain takia, mutta syytetoimet lopetettiin Unkarin vastattua osaan komission huolenaiheista. Komission väliintulon kapea painopiste kuitenkin jätti medianvapauden keskeisimmät ongelmat käsittelemättä, sanoo Human Rights Watch.

Unkarin demokratia demokratiasananvapaus Unkari

Lue myös

Ihmisiä kulkueessa puistossa sateenkaarilippujen ja ilmapallojen kera.

Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”

Unkarissa ei voi enää muuttaa syntymässä määriteltyä sukupuolta esimerkiksi henkilöllisyystodistukseen. Lakimuutos sai jo etukäteen laajaa kritiikkiä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, sillä se rikkoo trans- ja intersukupuolisten oikeuksia ja sen pelätään vain lisäävän syrjintää.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Yksityisautoilu on elintasosairaus -kyltti ja mielenosoittajia

Suomalaisjärjestöt raportoivat YK:lle ihmisoikeusongelmista – Varjoraportti nostaa esiin muun muassa terveydenhuollon eriarvoisuuden ja ilmastonmuutoksen

Suomen on otettava vakavasti pitkään jatkuneet ihmisoikeusongelmat, joista osaa koronapandemia on entisestään syventänyt, vaatii 24 järjestön ensimmäinen yhteisraportti taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumisesta.
Kaksi pyykkipoikaa farkkujen yläosassa

Selvitys: Suomalaisten vaateyritysten avoimuus on parantunut – Pienet pärjäävät isoja paremmin

Yhä useampi suomalainen vaatebrändi julkaisee tehdaslistansa ja kertoo ilmastotoimistaan, käy ilmi Eetin selvityksestä. Järjestö peräänkuuluttaa parempaa avoimuutta etenkin riskimaissa tuottavien yritysten toimintaan.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.