Uutiset

Unkari joutuu vastaamaan uudesta perustuslaista EU:lle

Unkarin hallituksen puuttuminen muun muassa keskuspankin riippumattomuuteen sai EU:n puuttumaan asiaan.

Euroopan komissio on aloittanut rikkomusmenettelyn Unkaria vastaan, jotta maa saattaisi lainsäädäntönsä EU:n vaatimusten mukaiseksi.

Unkarin vuoden alussa voimaan astunut uusi perustuslaki on saanut osakseen laajaa kritiikkiä ja herättänyt kysymyksen maan kelpoisuudesta EU-jäseneksi. Euroopan komissio on nyt puuttunut kolmeen keskeiseen ongelmaan: maan aikomuksiin rajoittaa keskuspankin riippumattomuutta ja puuttua tietosuojaviranomaisten toimintaan sekä päätökseen laskea tuomareiden ja syyttäjien eläkeikää.

Unkarin viranomaisilla on kuukausi aikaa vastata komission ilmoituksiin.

"Toivoimme, että Unkarin viranomaiset tekisivät tarvittavat EU:n lainsäädännön mukaiset muutokset. Näin ei toistaiseksi tapahtunut ja siksi olemme päättäneet aloittaa rikkomusmenettelyn" sanoo komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso.

Unkari on jo ilmoittanut olevansa valmis tekemään lainsäädäntöä koskevia myönnytyksiä.

Komission päätös on saanut myös kritiikkiä. EU parlamentin liberaaliryhmän mukaan komission rikkomusmenettely ei ole tarpeeksi laaja, sillä se ei ole huomioinut perustuslain ongelmia sananvapauden, median ja uskonnon alueilla.

Myös kansalaisjärjestöjen huolet uudesta laista ovat komissiota laajempia. Muun muassa Amnesty Internationalin mukaan uusi perustuslaki myös vähentää tavallisen kansalaisen oikeussuojaa ja syrjii seksuaalivähemmistöjä, sillä se määrittää perheen perustuvaksi miehen ja naisen väliseksi avioliitoksi, verisukulaisuudeksi tai holhoukseksi. Amnesty on myös kritisoinut medialakia, jonka mukaan uusi median säätelyelin voi hiljentää hallituksen vastaiset viestimet, kuten hallitusta kritisoineen riippumattoman Klubradion, joka menetti lisenssinsä joulukuussa 2011.

Unkarin demokratia EUlaki Unkari

Lue myös

Ihmisiä kulkueessa puistossa sateenkaarilippujen ja ilmapallojen kera.

Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”

Unkarissa ei voi enää muuttaa syntymässä määriteltyä sukupuolta esimerkiksi henkilöllisyystodistukseen. Lakimuutos sai jo etukäteen laajaa kritiikkiä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, sillä se rikkoo trans- ja intersukupuolisten oikeuksia ja sen pelätään vain lisäävän syrjintää.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.