Uutiset

Unkari joutuu vastaamaan uudesta perustuslaista EU:lle

Unkarin hallituksen puuttuminen muun muassa keskuspankin riippumattomuuteen sai EU:n puuttumaan asiaan.

Euroopan komissio on aloittanut rikkomusmenettelyn Unkaria vastaan, jotta maa saattaisi lainsäädäntönsä EU:n vaatimusten mukaiseksi.

Unkarin vuoden alussa voimaan astunut uusi perustuslaki on saanut osakseen laajaa kritiikkiä ja herättänyt kysymyksen maan kelpoisuudesta EU-jäseneksi. Euroopan komissio on nyt puuttunut kolmeen keskeiseen ongelmaan: maan aikomuksiin rajoittaa keskuspankin riippumattomuutta ja puuttua tietosuojaviranomaisten toimintaan sekä päätökseen laskea tuomareiden ja syyttäjien eläkeikää.

Unkarin viranomaisilla on kuukausi aikaa vastata komission ilmoituksiin.

"Toivoimme, että Unkarin viranomaiset tekisivät tarvittavat EU:n lainsäädännön mukaiset muutokset. Näin ei toistaiseksi tapahtunut ja siksi olemme päättäneet aloittaa rikkomusmenettelyn" sanoo komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso.

Unkari on jo ilmoittanut olevansa valmis tekemään lainsäädäntöä koskevia myönnytyksiä.

Komission päätös on saanut myös kritiikkiä. EU parlamentin liberaaliryhmän mukaan komission rikkomusmenettely ei ole tarpeeksi laaja, sillä se ei ole huomioinut perustuslain ongelmia sananvapauden, median ja uskonnon alueilla.

Myös kansalaisjärjestöjen huolet uudesta laista ovat komissiota laajempia. Muun muassa Amnesty Internationalin mukaan uusi perustuslaki myös vähentää tavallisen kansalaisen oikeussuojaa ja syrjii seksuaalivähemmistöjä, sillä se määrittää perheen perustuvaksi miehen ja naisen väliseksi avioliitoksi, verisukulaisuudeksi tai holhoukseksi. Amnesty on myös kritisoinut medialakia, jonka mukaan uusi median säätelyelin voi hiljentää hallituksen vastaiset viestimet, kuten hallitusta kritisoineen riippumattoman Klubradion, joka menetti lisenssinsä joulukuussa 2011.

Unkarin demokratia EUlaki Unkari

Lue myös

Ihmisiä kulkueessa puistossa sateenkaarilippujen ja ilmapallojen kera.

Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”

Unkarissa ei voi enää muuttaa syntymässä määriteltyä sukupuolta esimerkiksi henkilöllisyystodistukseen. Lakimuutos sai jo etukäteen laajaa kritiikkiä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, sillä se rikkoo trans- ja intersukupuolisten oikeuksia ja sen pelätään vain lisäävän syrjintää.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Yksityisautoilu on elintasosairaus -kyltti ja mielenosoittajia

Suomalaisjärjestöt raportoivat YK:lle ihmisoikeusongelmista – Varjoraportti nostaa esiin muun muassa terveydenhuollon eriarvoisuuden ja ilmastonmuutoksen

Suomen on otettava vakavasti pitkään jatkuneet ihmisoikeusongelmat, joista osaa koronapandemia on entisestään syventänyt, vaatii 24 järjestön ensimmäinen yhteisraportti taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumisesta.
Kaksi pyykkipoikaa farkkujen yläosassa

Selvitys: Suomalaisten vaateyritysten avoimuus on parantunut – Pienet pärjäävät isoja paremmin

Yhä useampi suomalainen vaatebrändi julkaisee tehdaslistansa ja kertoo ilmastotoimistaan, käy ilmi Eetin selvityksestä. Järjestö peräänkuuluttaa parempaa avoimuutta etenkin riskimaissa tuottavien yritysten toimintaan.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.