UNDP: Globalisaation ohjaamiseen on keinoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

UNDP: Globalisaation ohjaamiseen on keinoja

Globalisaation edut maksimoidaan keskittymällä sen taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin hyötyihin ja investoimalla globalisaation hallintaan ennaltaehkäisevästi, YK:n kehitysohjelman (UNDP) uudessa teoksessa painotetaan. Kirjan tekijät kuuluttavat luovaa ajattelua globalisaation uusien riskien ja mahdollisuuksien ympärille.

YK:n kehitysohjelman UNDP:n tänään julkistama kirja esittää, kuinka globalisaation kääntöpuolia voitaisiin torjua paremmin ja halvemmalla.

Hintaa, jonka maksamme globalisaation yksilöille ja yhteisöille tuomasta hyödystä voitaisiin merkittävästi pudottaa uusien rahoitusmekanismien avulla. Tässä keskeisin sanoma kirjassa The New Public Finance: Responding to Global Challenges, joka esiteltiin Maailman talousfoorumissa Davosissa viikonloppuna.

Teos tarjoaa konkreettisia ehdotuksia siitä, kuinka kansainvälisiä ongelmia kuten köyhyyttä, terrorismia, ilmastonmuutosta ja lintuinfluenssaa voidaan torjua uudenlaisten, kannustimiin perustuvien metodien avulla. Ideana on keskittyä nimenomaan globalisaation tuomiin taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin hyötyihin ja investoida resursseja sen hallintaan jo ennen kuin ongelmat ilmaantuvat. Tätä kautta vähennettäisiin globalisaation mukanaan tuomia, usein kalliiksi käyviä riskejä. Samalla rikottaisiin noidankehä, joka syntyy rajat ylittävien ongelmien ratkomiseen tarvittavien resurssien alituisesta puutteesta. Muutos olisi tärkeä myös köyhyyden puolittamiseksi ja muiden vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi.

UNDP:n johtaja Kemal Dervis huomautti puheenvuorossaan kirjan julkistamistilaisuudessa, että "kasvava vastavuoroinen riippuvuus maiden välillä ja siitä seuraavat haasteet tekevät tärkeäksi globalisaation tehokkaamman ohjailun. Tarvitaan lisää yhteistyötä virallisen ja julkisen sektorin välillä, valtioiden ja globaalien markkinoiden välillä."

Robert Schiller, joka on yksi kirjan 20 tekijästä, sanoi samassa tilaisuudessa, että "globalisaation mukanaan tuomien riskien ja mahdollisuuksien ympärille kaivattaisiin luovempaa ajattelua".

Ideat julkisen ja yksityisen sektorin kasvavasta yhteistyöstä ja kasvavasta riskinhallinnasta ovat keskeisiä elementtejä kirjailijan ehdotuksessa siitä, kuinka globaaleja ongelmia voi ratkaista nykyistä nopeammin ja halvemmin.

The New Public Finance on kolmas teos Oxfordin Yliopiston UNDP:lle tuottamassa kansainvälisiä julkishyödykkeitä käsittelevässä sarjassa. Kaikkien kolmen julkaisun päätoimittaja on Inge Kaul, joka on aiemmin johtanut UNDP:n vuosittaisen Inhimillisen kehityksen raportin julkaisua. Talouden Nobel-palkinnon saanut Joseph Stiglitz kutsuu uutta kirjaa "uraauurtavaksi tekstiksi, joka ottaa tärkeän ensiaskeleen suuntaan, johon yhä useammat tulevaisuudessa suuntaavat katseensa".

Lisätietoja: Susanna Inkinen, puh. +45-20332529 ja susanna.inkinen(at)undp.dk

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia