Ulkomailla työskentelevät naiset pyörittävät Bolivian taloutta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ulkomailla työskentelevät naiset pyörittävät Bolivian taloutta

Espanjassa työskentelevät bolivialaiset naiset
lähettävät vuosittain kotiin rahasumman, joka vastaa kuutta prosenttia
Bolivian bruttokansantuotteesta. Se ei kartu ilman uhrauksia.

Espanjassa työskentelevät bolivialaiset naiset lähettävät vuosittain kotiin rahasumman, joka vastaa kuutta prosenttia Bolivian bruttokansantuotteesta. Se ei kartu ilman uhrauksia.

Bolivialaisnaisten keskimääräinen kuukausilähetys Espanjasta on 463 euroa. Summa on lähes kaksinkertainen verrattuna kaikkien ulkomailla työskentelevien latinalaisamerikkalaisten keskivertoon, aiheeseen perehtynyt tutkimuskeskus (Remesas.org) laskee.

Sen mukaan naiset ovat vastuussa 60 prosentista Espanjan bolivialaisten rahalähetyksistä. He lähettävät kotiin keskimäärin 40 prosenttia palkastaan, kun miehet luovuttavat vain 14 prosenttia.

 

Puoli miljoonaa lähtijää

"Tämä on raskas kokemus. Kärsin niin kuin olisin vankilassa. Ja kaikki vain, jotta saisin ostetuksi talon Boliviasta", sanoo Amparo Valda, joka on tehnyt hoivatyötä Madridissa vuoden 2006 alusta.

Ennen lähtöään Valda työskenteli julkisen viraston hallinnossa 242 euron kuukausipalkalla.

Reilun kymmenen miljoonan asukkaan Boliviasta lähti vuosina 2003-2007 ulkomaille yli puoli miljoonaa henkeä, joista 56 prosenttia oli naisia, Bruno Rojas Cedla-tutkimuslaitoksesta kertoo.

Vuonna 2006 siirtolaisten ansiot Espanjassa kohosivat keskimäärin 1 100 euroon, mutta talouslaman vuoksi bolivialaiset tienaavat enää puolet siitä, Cedla arvioi.

Parin vuoden takaisen tilaston mukaan viidennes Boliviassa syntyneistä asui ulkomailla.

Kotiin lähetetään eniten rahaa Espanjasta, vaikka maa on bolivialaisten muuttokohteista vasta neljäntenä Argentiinan, Yhdysvaltojen ja Brasilian jälkeen.

 

Työtä vuorotta

"Minun, kuten muidenkin siirtolaisten, tavoitteena on palata kotimaahan mahdollisimman pian", Valda kertoo.

Hän hoitaa Espanjassa vanhuksia 24 tuntia vuorokaudessa, joten vapaa-aikaa ei käytännössä ole lainkaan.

Rojasin tutkimuksen mukaan bolivialaiset naiset saavat ulkomailta helpommin töitä kuin miehet, koska ammattitaitoa vaaditaan vähemmän, mutta samalla ansiokin jää pienemmäksi.

Naisille on tarjolla pääasiassa vanhusten ja lasten hoitoa sekä kotiapulaisen töitä, yleensä pienellä palkalla ja kovilla ehdoilla.

Viime vuonna Espanjaan rajusti iskenyt lama on vienyt työpaikkoja miehiltä, mutta naissiirtolaiset ovat päässeet vähemmällä.

Rojasin mukaan Espanjasta nyt palaavat bolivialaiset ovat enimmäkseen miehiä.

Bolivian viime vuosien joukkosiirtolaisuus on ollut paljolti improvisoitua, sillä moni lähti koettamaan onneaan ilman ennalta hankittua työpaikkaa, Rojas kertoo.

Perheiden hajoaminen kuuluu hänen mielestään ilmiön vakavimpiin seurauksiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia