Ulkomaat aseistavat Kongoa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ulkomaat aseistavat Kongoa

Muun muassa Kiina ja Yhdysvallat vievät aseita Kongon demokraattiseen tasavaltaan, vaikka ihmisoikeusloukkausten riski on suuri.

Asevienti Kongon demokraattiseen tasavaltaan jatkuu ihmisoikeusloukkausten ja sotarikosten riskistä huolimatta, käy ilmi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tuoreesta raportista.

Muun muassa Kiina, Egypti, Ranska, Etelä-Afrikka, Ukraina ja Yhdysvallat ovat myyneet aseita sisällissodasta kärsivään Kongoon. Järjestön mukaan suurin osa aseviennistä on ollut luvallista, vaikka viejämaat ovat olleet tietoisia ihmisoikeusloukkausten riskistä.

Kongon demokraattisen tasavallan hallitukselle viedyt aseet päätyvät helposti myös sellaisille aseistetuille ryhmille, joita vastaan hallitus taistelee, Amnesty muistuttaa. Sotilaat myyvät, antavat tai jättävät jälkeensä aseita. Myös puolen vaihdot ovat yleisiä.

Raportin mukaan Kongon demokraattisen tasavallan hallitukselle on myyty muun muassa pienaseita, ammuksia, kyynelkaasua, panssaroituja ajoneuvoja ja kranaatinheittimiä.

YK:n turvallisuusneuvoston vuonna 2003 asettamaa Kongon demokraattisen tasavallan asevientikieltoa heikennettiin vuonna 2008. Amnesty vaatii kiellon vahvistamista. Sen mukaan tilanne myös korostaa tarvetta saada aikaan kansainvälinen asekauppasopimus, josta neuvotellaan YK:ssa kolmen viikon kuluttua.

Kongossa käytiin vuosina 1998–2003 sisällissota, joka vaati yli viiden miljoonan ihmisen hengen. Viime vuosina väkivaltaisuuksia on ollut etenkin maan itäosissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia