Ulkomaalaisten vankien palauttamisessa eettisiä ongelmia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ulkomaalaisten vankien palauttamisessa eettisiä ongelmia

Ihmisoikeusliitto on huolestunut oikeusministeri Leena Luhtasen lausunnoista, joissa hän on esittänyt ulkomaisten vankien palauttamista kotimaahansa Suomen vankiloiden tilanahtauden helpottamiseksi. Erityisesti esille on noussut virolaisten ja venäläisten vankien siirtäminen.

Ihmisoikeusliitto on huolestunut oikeusministeri Leena Luhtasen lausunnoista, joissa hän on esittänyt ulkomaisten vankien palauttamista kotimaahansa yhtenä keinona helpottaa Suomen vankiloiden tilanahtautta. Erityisesti esille on noussut virolaisten ja venäläisten vankien siirtäminen.

Kun vangin palauttamista koskevan siirtopäätöksen tekee Suomen viranomainen, on Suomi kansainvälisoikeudellisessa vastuussa siirron täytäntöönpanon seurauksista. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on toistuvasti todennut Venäjän vankilaolosuhteiden loukkaavan tai halventavan epäinhimillisen kohtelun kieltoa. Viron vankilat taas ovat saaneet moitteita muun muassa Euroopan neuvoston kidutuksen vastaiselta komitealta.

Ihmisoikeusliitto lähetti 31. lokakuuta ministeri Luhtaselle kirjeen, jossa liitto ottaa esille nämä vankien siirtoon liittyvät ongelmakohdat. Liitto suhtautuu myönteisesti ministerin 11. marraskuuta päivättyyn vastauskirjeeseen, jonka mukaan perustuslain tai Euroopan ihmisoikeussopimuksien vastaisia vankien siirtopäätöksiä ei tulla tekemään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia