Tytöt tykkäävät koulunkäynnistä Pakistanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tytöt tykkäävät koulunkäynnistä Pakistanissa

Khoran kylässä asuva Shumaila pitää koulunkäynnistä. Hän tietää olevansa etuoikeuttu, sillä Pakistanissa vain kolmasosa tytöistä pääsee kouluun. Maan ei uskota täyttävän YK:n vuosituhattavoitetta peruskoulutuksen turvaamisesta kaikille vuoteen 2015 mennessä.

Edes koulun päättötutkinnon lähestyminen ei ole vapauttanut pakistanilaista Shumailaa kotitöistä ja karjanhoidosta. Tyttö vakuuttaa, ettei se haittaa, kunhan saa käydä koulua.

"Sunnuntait vietän pesemällä koko perheen viikon aikana kertyneen pyykin", 15-vuotias Shumaila kertoo. Hän asuu Khoran kylässä Khaipurin alueella noin 250 kilometriä pohjoiseen Karachin rannikkokaupungista.

Koska alueen tyttökoulussa on vain kahdeksan luokkaa, Shumaila ja kuusi muuta tyttöä siirtyivät poikakouluun suorittamaan peruskoulun kaksi viimeistä luokkaa. Läksyihin jää aikaa vain öisin.

"Eivät kotiaskareet ole meille mikään taakka. Tiedämme olevamme etuoikeutettuja, kun saamme opiskella", Shumailan koulutoveri Sadaf vakuuttaa.

"Loppukokeet ovat ohi juuri ennen puuvillanpoimintakauden alkua", Shamshad jatkaa.

Koulutusmahdollisuuden tytöille järjestänyt kansalaisjärjestö, Indus-tutkimuskeskus (IRC), juhlii suurena voittona sitä, että 26 tyttöä suorittaa tänä vuonna päättökokeen, joka avaa ovet jatko-opintoihin.

"Se on vain pisara valtameressä, mutta tyttöjen innostus on palkitsevaa", IRC:n johtaja Saduqa Salahuddin sanoo.

Hän kertoo tyttöjen pärjänneen opinnoissaan erinomaisesti, vaikka he samaan aikaan uurastavat kotona ja pellolla, hoitavat karjaa ja pienempiä sisaruksiaan. IRC uskoo löytävänsä paikallisia tukijoita myös heidän jatkokoulutukselleen.

Pakistan kuuluu 26 valtion ryhmään, jonka ei uskota täyttävän YK:n vuosituhattavoitteisiin kuuluvaa vaatimusta peruskoulutuksen turvaamisesta kaikille vuoteen 2015 mennessä.

Pakistanin 6,5 miljoonasta kouluikäisestä tytöstä 4,2 miljoonaa on syrjässä opintieltä. Presidentti Pervez Musharraf lupasi nostaa opetusmäärärahoja reippaasti tänä vuonna, mutta valtiovarainministeriö leikkasi esityksen torsoksi rahapulaan vedoten.

IRC järjestää tytöille stipendejä, jotka kattavat lukukausimaksut, koulumatkat sekä kirjat ja muut tarvikkeet. "Käytämme vuodessa noin 90 euroa lasta kohti, mutta se kannattaa", Salahuddin sanoo.

Hän on havainnut myös asenteiden muuttuneen. "Monet vanhemmat tajuavat, että vaikkei koulutus takaisikaan tyttärille työtä, se tekee heistä parempia vaimoja ja äitejä."

Ja töitä voi löytyäkin: kymmenluokkaisen peruskoulun suorittanut tyttö voi maaseudulla hakeutua ala-asteen opettajaksi tai terveydenhuollon tehtäviin, Salahuddin jatkaa.

IRC antaa lisäkoulutusta nuorille opettajakokelaille, sillä vanhemmat eivät lähetä lapsiaan kouluun, ellei siellä opi mitään.

Opettajien vieminen toiselle paikkakunnalle muutaman päivän kursseille saattaa olla vaativa operaatio. "Joskus mukaan on otettava ja majoitettava myös tytön äiti, pikkusisarukset ja kenties tätikin", Salahuddin kertoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia