Työvoimapula hidastaa Australian talouskasvua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Työvoimapula hidastaa Australian talouskasvua

Akuutti työvoimapula estää australialaisia rakennusyhtiöitä osallistumasta tarjouskilpailuihin ja jättää hedelmät mätänemään puihin. Teollisuudessa ja maataloudessa on liki 150 000 avointa työpaikkaa ja työnantajat pestaavat ulkomaista työvoimaa luvalla tai luvatta. Maan oikeistohallitus suunnittelee lyhytaikaisia työviisumeja ulkomaalaisille, joita houkutellaan vähän ammattitaitoa vaativiin tehtäviin.

Australian työttömyys on alhaisin 28 vuoteen: 5,1 prosenttia. Teollisuudessa ja maataloudessa on ennätysmäiset 148 300 avointa työpaikkaa.

Australian oikeistohallitus suunnittelee lyhytaikaisten työviisumien myöntämistä ulkomaalaisille, joita houkutellaan vähän ammattitaitoa vaativiin tehtäviin.

Myös Australiaan loma-ajaksi töihin tulleet opiskelijat voivat saada pidennystä viisumeihinsa. Osa poliitikoista kuitenkin vastustaa hallituksen "epäisänmaallisia" suunnitelmia.

Kansallisia ratkaisuja kannattavat poliitikot yllyttävät valtiota rahoittamaan nykyistä enemmän oppisopimuskoulutusta omalle nuorisolle. Heidän mielestään nuorten pysymistä työpaikoissa pitäisi myös kannustaa kohentamalla palkkoja ja työoloja. Ammattiyhdistysliikkeen mukaan valtio ja työnantajat ovat pilanneet oppisopimusjärjestelmän.

"Valtio antaa yrityksille tukea lyhytaikaiseen, korkeintaan 12 kuukauden koulutukseen. Yritykset hankkivat nyt tuella halpaa työvoimaa, kun koulutussopimukset tapasivat ennen olla neljän vuoden mittaisia", Australian teollisuustyöntekijöiden liiton sihteerinä Uudessa Etelä-Walesissa toimiva Paul Bastian valittaa.

Hänen mukaansa oppisopimuskoulutus tapahtui ennen paljolti valtion laajoissa infrastruktuurihankkeissa. Kun hankkeet yksityistettiin tai ulkoistettiin, kouluttaminen kutistui huomattavasti.

"Yksityinen sektori ei ottanut vastuuta koulutuksesta, koska sitä kiinnostavat vain voitot ja kustannusten minimointi", Bastian suomii.

Huhtikuun lopulla julkaistu raportti liittohallituksen talousmalleista esittää, että lisääntynyt maahanmuuttajien vastaanotto kohottaa työvoiman ammattitaitoa vakaasti ja lisää jokaisen kansalaisen tuloja 466 eurolla vuoteen 2022 mennessä.

Siirtolaisministeri Amanda Venstone ilmoitti hiljan, että loma-ajan työviisumin haltijat voivat anoa pidennystä oleskeluunsa, jos he ovat osallistuneet sadonkorjuuseen vähintään kolmen kuukauden ajan.

Lomatyöläisten määrä on viime vuosina noussut tasaisesti, ja tälle vuodelle anomuksia tuli yli 100 000. Kyse on valtaosin pohjoisamerikkalaisista, eurooppalaisista ja japanilaisista nuorista.

Sydney Morning Herald -lehden mukaan Australian farmeilla työskentelee myös kasvava joukko laittomia siirtolaisia Latinalaisesta Amerikasta, Lähi-idästä ja Aasiasta.

Lehden mukaan ulkomaalaisia on varsinkin vahvalla maatalousalueella Uuden Etelä-Walesin Griffithin ympäristössä, ja he tekevät kymmenen tunnin työpäivää noin 48 euron päiväpalkalla. Useimmat ovat tulleet maahan kolmen kuukauden turistiviisumilla, joka ei oikeuta työntekoon.

Maahanmuuttoviranomaiset ovat viime kesästä lähtien tehneet ratsioita työpaikoille, koteihin ja maatiloille ja pidättäneet yli 21 000 laitonta työntekijää.

Barrtersin siipikarjayhtiön Griffithin aluejohtaja John Davies selitti lehdessä, että kanafarmeilla tehdään kovaa ja likaista työtä, johon moni paikallinen ei ole halukas.

"Tuotantolaitoksemme 550 työntekijän joukosta löytyy 53 eri kansallisuutta", ylpeili Davies, joka toivoo maahanmuuttolakien höllentämistä.

Oppositiossa olevan työväenpuolueen varjohallituksessa maahanmuuttoasioista vastaava Laurie Ferguson varoittaa kuitenkin hätäisistä ratkaisuista.

Hän pitää erityisen huolestuttavana sitä, että nykyisin oppisopimuksen solmivista australialaisista nuorista 40 prosenttia jättää koulutuksen kesken.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia