Uutiset

Työvoiman vienti saa outoja muotoja Vietnamissa

Malesiasta palautettiin kesäkuussa kotiin 41 vietnamilaista, joita oli rangaistu kepiniskuilla ja vankeudella ja lopulta karkotettu maasta. Syynä oli laiton työnteko ja turistiviisumin umpeutuminen. Palaajat olivat kuitenkin lähteneet Malesiaan viranomaisten kannustamina.

Ironisinta asiassa on, että palaajat olivat ensimmäiset tuhannen hengen ryhmästä, jota Vietnamin viranomaiset olivat rohkaisseet lähtemään töihin Malesiaan. Järjestelyistä vastasivat vietnamilaiset yritykset, joita syytetään nyt huijareiksi.

Ulkomaille töihin lähtevien asioista vastaavan viraston johtaja Tran Van Hang puolustaa laitoksen toimintaa, vaikka myöntääkin siihen liittyvän riskejä. Hän muistuttaa, että 79 miljoonan asukkaan Vietnamissa on 7,5-8 miljoonaa työtöntä.

Malesiasta karkotettu Nguyen Huu Huan kertoo lähteneensä Malesiaan, koska välittäjä lupasi hänelle hyvin palkatun työn rakennusalalta. Huan on kotoisin Khoai Chaun kunnasta Hung Yenin maakunnasta

Huanin isä tunnustaa maksaneensa työnvälittäjänä esiintyneelle henkilölle ja kahdelle kylänsä virkailijalle yli 1 700 euroa. Hän haaveili koko perheen talouden kohenevan pojan ulkomaankomennuksen ansiota.

"Tosiasiassa meidät lähetettiin Malesiaan turisteina", Huan sanoo.

Painajainen alkoi hänen mukaansa heti Kuala Lumpurin lentokentälle saavuttua. "Välitysfirman edustaja" otti Huanilta henkilökortin ja passin ja lukitsi hänet huoneeseen, joka oli ennestään täynnä samanlaisia siirtotyöläisiä.

"Pääsin ulos vain silloin, kun niin sanottu välittäjä löysi meille satunnaisia töitä", hän jatkaa.

Kun Huanin turistiviisumi umpeutui kolmen kuukauden kuluttua, välittäjä livisti tiehensä ja jätti hänet kohtalotovereineen oman onnensa nojaan.

Huan onnistui piileskelemään ja tekemään hanttihommia seuraavat viisi kuukautta ennen kuin maahanmuuttoviranomaiset pidättivät hänet. Rangaistuksena oli kepiniskuja ja vankityrmä, kuten muillakin vietnamilaisilla "työturisteilla".

Malesia muutti viime vuonna maahanmuuttolakiaan niin, että laittomasta oleskelusta maassa seuraa ilman muuta vankeutta - maksimissaan viisi vuotta - ja kepiniskuja.

Amnesty Internationalin mukaan satoja ihmisiä oli ehditty tuomita kepitettäviksi jo viime vuoden loppuun mennessä.

Vietnam on jo jonkin aikaa yrittänyt helpottaa työttömyyttä ja valuuttapulaa työvoiman viennillä. Viime vuonna ulkomaille oli lähtenyt jo 50 000 ihmistä, joista yli 30 000 Malesiaan.

Hallitus suunnittelee lähettävänsä ulkomaille 500 000 ihmistä vuoteen 2005 mennessä. Se hyödyttäisi maan taloutta noin 1,7 miljardilla eurolla.

Laillisten välitysfirmojen ohella alalle on tunkenut huijareita. Ne hyödyntävät varsinkin maaseudun asukkaiden tietämättömyyttä rahastamalla valtavia summia lupaamistaan olemattomista työtilaisuuksista.

Joukko Malesiaan värvättyjen vietnamilaisten omaisia on vedonnut viranomaisiin, että nämä auttaisivat heidän perheenjäseniään palaamaan kotiin. Työn toivossa matkaan lähteneet elävät nyt kurjuudessa ja kiinnijäämisen pelossa turistiviisuminsa umpeuduttua, omaiset sanovat.

(Inter Press Service)

työsiirtolaisuusihmisoikeudet Vietnam

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan