Uutiset

Työvoiman vienti saa outoja muotoja Vietnamissa

Malesiasta palautettiin kesäkuussa kotiin 41 vietnamilaista, joita oli rangaistu kepiniskuilla ja vankeudella ja lopulta karkotettu maasta. Syynä oli laiton työnteko ja turistiviisumin umpeutuminen. Palaajat olivat kuitenkin lähteneet Malesiaan viranomaisten kannustamina.

Ironisinta asiassa on, että palaajat olivat ensimmäiset tuhannen hengen ryhmästä, jota Vietnamin viranomaiset olivat rohkaisseet lähtemään töihin Malesiaan. Järjestelyistä vastasivat vietnamilaiset yritykset, joita syytetään nyt huijareiksi.

Ulkomaille töihin lähtevien asioista vastaavan viraston johtaja Tran Van Hang puolustaa laitoksen toimintaa, vaikka myöntääkin siihen liittyvän riskejä. Hän muistuttaa, että 79 miljoonan asukkaan Vietnamissa on 7,5-8 miljoonaa työtöntä.

Malesiasta karkotettu Nguyen Huu Huan kertoo lähteneensä Malesiaan, koska välittäjä lupasi hänelle hyvin palkatun työn rakennusalalta. Huan on kotoisin Khoai Chaun kunnasta Hung Yenin maakunnasta

Huanin isä tunnustaa maksaneensa työnvälittäjänä esiintyneelle henkilölle ja kahdelle kylänsä virkailijalle yli 1 700 euroa. Hän haaveili koko perheen talouden kohenevan pojan ulkomaankomennuksen ansiota.

"Tosiasiassa meidät lähetettiin Malesiaan turisteina", Huan sanoo.

Painajainen alkoi hänen mukaansa heti Kuala Lumpurin lentokentälle saavuttua. "Välitysfirman edustaja" otti Huanilta henkilökortin ja passin ja lukitsi hänet huoneeseen, joka oli ennestään täynnä samanlaisia siirtotyöläisiä.

"Pääsin ulos vain silloin, kun niin sanottu välittäjä löysi meille satunnaisia töitä", hän jatkaa.

Kun Huanin turistiviisumi umpeutui kolmen kuukauden kuluttua, välittäjä livisti tiehensä ja jätti hänet kohtalotovereineen oman onnensa nojaan.

Huan onnistui piileskelemään ja tekemään hanttihommia seuraavat viisi kuukautta ennen kuin maahanmuuttoviranomaiset pidättivät hänet. Rangaistuksena oli kepiniskuja ja vankityrmä, kuten muillakin vietnamilaisilla "työturisteilla".

Malesia muutti viime vuonna maahanmuuttolakiaan niin, että laittomasta oleskelusta maassa seuraa ilman muuta vankeutta - maksimissaan viisi vuotta - ja kepiniskuja.

Amnesty Internationalin mukaan satoja ihmisiä oli ehditty tuomita kepitettäviksi jo viime vuoden loppuun mennessä.

Vietnam on jo jonkin aikaa yrittänyt helpottaa työttömyyttä ja valuuttapulaa työvoiman viennillä. Viime vuonna ulkomaille oli lähtenyt jo 50 000 ihmistä, joista yli 30 000 Malesiaan.

Hallitus suunnittelee lähettävänsä ulkomaille 500 000 ihmistä vuoteen 2005 mennessä. Se hyödyttäisi maan taloutta noin 1,7 miljardilla eurolla.

Laillisten välitysfirmojen ohella alalle on tunkenut huijareita. Ne hyödyntävät varsinkin maaseudun asukkaiden tietämättömyyttä rahastamalla valtavia summia lupaamistaan olemattomista työtilaisuuksista.

Joukko Malesiaan värvättyjen vietnamilaisten omaisia on vedonnut viranomaisiin, että nämä auttaisivat heidän perheenjäseniään palaamaan kotiin. Työn toivossa matkaan lähteneet elävät nyt kurjuudessa ja kiinnijäämisen pelossa turistiviisuminsa umpeuduttua, omaiset sanovat.

(Inter Press Service)

työsiirtolaisuusihmisoikeudet Vietnam

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä