Uutiset

Työvoiman vienti saa outoja muotoja Vietnamissa

Malesiasta palautettiin kesäkuussa kotiin 41 vietnamilaista, joita oli rangaistu kepiniskuilla ja vankeudella ja lopulta karkotettu maasta. Syynä oli laiton työnteko ja turistiviisumin umpeutuminen. Palaajat olivat kuitenkin lähteneet Malesiaan viranomaisten kannustamina.

Ironisinta asiassa on, että palaajat olivat ensimmäiset tuhannen hengen ryhmästä, jota Vietnamin viranomaiset olivat rohkaisseet lähtemään töihin Malesiaan. Järjestelyistä vastasivat vietnamilaiset yritykset, joita syytetään nyt huijareiksi.

Ulkomaille töihin lähtevien asioista vastaavan viraston johtaja Tran Van Hang puolustaa laitoksen toimintaa, vaikka myöntääkin siihen liittyvän riskejä. Hän muistuttaa, että 79 miljoonan asukkaan Vietnamissa on 7,5-8 miljoonaa työtöntä.

Malesiasta karkotettu Nguyen Huu Huan kertoo lähteneensä Malesiaan, koska välittäjä lupasi hänelle hyvin palkatun työn rakennusalalta. Huan on kotoisin Khoai Chaun kunnasta Hung Yenin maakunnasta

Huanin isä tunnustaa maksaneensa työnvälittäjänä esiintyneelle henkilölle ja kahdelle kylänsä virkailijalle yli 1 700 euroa. Hän haaveili koko perheen talouden kohenevan pojan ulkomaankomennuksen ansiota.

"Tosiasiassa meidät lähetettiin Malesiaan turisteina", Huan sanoo.

Painajainen alkoi hänen mukaansa heti Kuala Lumpurin lentokentälle saavuttua. "Välitysfirman edustaja" otti Huanilta henkilökortin ja passin ja lukitsi hänet huoneeseen, joka oli ennestään täynnä samanlaisia siirtotyöläisiä.

"Pääsin ulos vain silloin, kun niin sanottu välittäjä löysi meille satunnaisia töitä", hän jatkaa.

Kun Huanin turistiviisumi umpeutui kolmen kuukauden kuluttua, välittäjä livisti tiehensä ja jätti hänet kohtalotovereineen oman onnensa nojaan.

Huan onnistui piileskelemään ja tekemään hanttihommia seuraavat viisi kuukautta ennen kuin maahanmuuttoviranomaiset pidättivät hänet. Rangaistuksena oli kepiniskuja ja vankityrmä, kuten muillakin vietnamilaisilla "työturisteilla".

Malesia muutti viime vuonna maahanmuuttolakiaan niin, että laittomasta oleskelusta maassa seuraa ilman muuta vankeutta - maksimissaan viisi vuotta - ja kepiniskuja.

Amnesty Internationalin mukaan satoja ihmisiä oli ehditty tuomita kepitettäviksi jo viime vuoden loppuun mennessä.

Vietnam on jo jonkin aikaa yrittänyt helpottaa työttömyyttä ja valuuttapulaa työvoiman viennillä. Viime vuonna ulkomaille oli lähtenyt jo 50 000 ihmistä, joista yli 30 000 Malesiaan.

Hallitus suunnittelee lähettävänsä ulkomaille 500 000 ihmistä vuoteen 2005 mennessä. Se hyödyttäisi maan taloutta noin 1,7 miljardilla eurolla.

Laillisten välitysfirmojen ohella alalle on tunkenut huijareita. Ne hyödyntävät varsinkin maaseudun asukkaiden tietämättömyyttä rahastamalla valtavia summia lupaamistaan olemattomista työtilaisuuksista.

Joukko Malesiaan värvättyjen vietnamilaisten omaisia on vedonnut viranomaisiin, että nämä auttaisivat heidän perheenjäseniään palaamaan kotiin. Työn toivossa matkaan lähteneet elävät nyt kurjuudessa ja kiinnijäämisen pelossa turistiviisuminsa umpeuduttua, omaiset sanovat.

(Inter Press Service)

työsiirtolaisuusihmisoikeudet Vietnam

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Puolilähikuva naisesta

Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään

Keniassa naisia suljetaan ulos poliittisesta päätöksenteosta pitämällä kokouksia öisin ja päättämällä asioista ”poikien klubeissa”, sanoo Nairobin maakuntakokouksen entinen edustaja Asha Abdi. Koronan vuoksi politiikan tasa-arvoon tähtäävät aloitteet ovat jääneet taka-alalle.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.

Tuoreimmat

Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”
”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”
Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö
Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa
Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon
Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten