Työvoiman riisto "maquiloissa" jatkuu, Guatemala sulkee silmänsä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Työvoiman riisto "maquiloissa" jatkuu, Guatemala sulkee silmänsä

"Meillä ei ollut määriteltyä työaikaa. Joskus uurastimme aamunkoittoon asti", Everilda Yanis muistelee työtään Guatemalan vientivyöhykkeen tekstiilitehtaassa eli "maquilassa".

"Meillä ei ollut määriteltyä työaikaa. Joskus uurastimme aamunkoittoon asti", Everilda Yanis muistelee työtään Guatemalan vientivyöhykkeen tekstiilitehtaassa eli "maquilassa".

Tehdas suljettiin joulukuussa ja sadat työntekijät saivat lähtöpassit ilman minkäänlaista erorahaa.

Guatemalassa toimii nyt 184 tekstiili-maquilaa, joista 66 on eteläkorealaisessa omistuksessa. Noin 70 000 hengen työvoimasta valtaosa on nuoria naisia, vientiyrittäjien järjestön tilastot kertovat.

Yanis, 33, sai kaksi lastaan niiden kolmen vuoden aikana, jotka hän työskenteli SIB:n tehtaalla. Hänen mukaansa työnantaja ei noudattanut lakia, joka sallii vauvan imettämisen työaikana.

Guatemala houkuttelee maquila-yrityksiä kymmenen vuoden verovapaudella. Kun määräaika umpeutuu tai ilmenee ongelmia, kevytrakenteisten kokoonpanotehtaiden on helppo panna lappu luukulle. Moni aloittaa saman tien uudella nimellä toisella teollisuusalueella.

Työntekijät valittavat, että palkkoja ei aina makseta ja tauottomat työpäivät venyvät 12-14 tuntiin. Laittomat raskaustestit ovat yleisiä, ja moni työnantaja pidättää palkasta sosiaalikuluja, mutta jättää ne tilittämättä.

Guatemalan ihmisoikeuskeskuksen edustaja Ana María Monzón on tutkinut maquilojen toimintaa useilla teollisuusalueilla.

Hänen mukaansa esimiehet kohtelevat työväkeä karkeasti, vettä ei anneta, jotta naisten ei tarvitsisi käydä vessassa, ja valaistus sekä ilmastointi ovat kehnoja.

"Vessat pidettiin lukossa ja saimme käyttää niitä vain aamuin ja illoin", Hilda López, 30, kertoo. Hän työskenteli neljä vuotta CIT Internacionalin tehtaalla, joka lopetti kesällä 2006. Liki 500 työntekijältä jäi palkkoja ja korvauksia saamatta.

López kertoo joutuneensa laittomaan raskaustestiin töihin tullessaan. Lisäksi tehtaalla "syrjittiin ja nöyryytettiin" niitä, jotka rohkenivat perustaa ammattiosaston.

"Maquiloissa on murskattu suuri joukko ammattiosastoja. Työntekijöiden järjestäytymisvapaus on siellä erittäin kyseenalainen", työntekijöiden oikeuksia valvovan valtion viraston edustaja Marco Vinicio Hernández myöntää.

Guatemalan työministeriöllä on kymmenen tarkastajan erikoisyksikkö maquiloita varten. Hernándezin mukaan yksikön valtuudet ovat vähäiset eikä epäkohtiin puututa ajoissa, "koska se on enemmän työnantajien kuin työntekijöiden puolella."

Valtio haluaa kiihkeästi pitää maquilojen tarjoamat työpaikat. Siksi tarkastajat kehottavat erotettuja työntekijöitä pidättymään korvausvaatimuksista ja varoittavat, että rettelöijät joutuvat mustalle listalle eivätkä saa töitä mistään, ihmisoikeusjärjestö kertoo.

Tarkastajien raportit perustuvat tehtaan johdon haastatteluun, ja yhtiöt yleensä maksavat niille määrätyt vähäiset sakot kajoamatta niiden syihin.

Guatemalan liki 13-miljoonaisesta väestöstä on virallisen tilaston mukaan 56 prosenttia köyhiä, mutta kansalaisjärjestöt arvioivat osuudeksi 80 prosenttia. Arvio alkuperäisväestön osuudesta vaihtelee 40:stä 65 prosenttiin.

Työttömyys ja lukutaidottomuus ovat yleisimpiä intiaaninaisten keskuudessa, joten maquilat tarjoavat heille harvinaisen ansaintamahdollisuuden. Tehtaiden on määrä maksaa heille 135 euron kuukausittainen minipalkka plus 24 euron bonus, joka jää usein saamatta.

Viime vuonna suljettiin 20 maquilaa ja tänä vuonna jo 10. "Työntekijät jätettiin kadulle ilman tuloja tai oikeutta työttömyyskorvaukseen", Guatemalan ammatillisen keskusjärjestön pääsihteeri Victoriano Zacarías sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia