Työntekijäomistajuus elvyttää teetarhoja Intiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Työntekijäomistajuus elvyttää teetarhoja Intiassa

Työntekijöiden osuuskunnat ovat saaneet teeviljelmät kukoistamaan Intian Keralassa. Työntekijäomistajuuden kautta toistakymmentä kuolemaantuomittua teetarhaa ja tuhansia työpaikkoja on pelastettu.

Työntekijöiden osuuskunnat ottivat pari vuotta sitten hoitoonsa Tata Tea -yhtymän viljelmät Intian Keralan osavaltiossa. Teealalla ainutlaatuinen kokeilu sai tuotannon kukoistamaan.

Kanan Devan Hills Plantations (KDHP) -osuuskunnan toimitusjohtaja T.V. Alexander kertoo, että "Munnarin tapaus" on havaittu myös Maailmanpankissa, joka lähetti hiljan edustajansa tutustumaan teetiloihin.

Pankki harkitsee vastaavien hankkeiden tukemista Intian Assamissa ja Länsi-Bengalissa kuuluisalla Darjeelingin teentuotantoalueella.

Intian kauppaministeri Jairam Ramesh kävi Munnarissa huhtikuussa ja pohtii mallin soveltamista muiden hylättyjen teetarhojen elvyttämiseen.

Rameshin mukaan Keralassa suljettiin kaikkiaan parisen kymmentä teeplantaasia, joissa työskenteli 35 000 henkeä. Länsi-Bengalissa suljettuja tarhoja on 17 ja työttömiä 50 000.

KDHP perustettiin huhtikuussa 2005, jolloin valtaosa osakkeista siirtyi 13 000-päiselle henkilöstölle. Tata-yhtiö oli ilmoittanut muutamaa vuotta aiemmin aikovansa luopua teentuotannosta Keralassa.

Tetley-tavaramerkin omistava Tata on maailman toiseksi suurin teentuottaja, joka toimii 40 maassa.

Tatan ongelmat Intiassa heijastavat koko alan tilannetta. Osasyynä oli tehoton johto, mutta Intian liittyminen Maailman kauppajärjestöön WTO:hon ja Kenian kaltaisten uusien kilpailijoiden ilmaantuminen maailman teemarkkinoille vaikuttivat myös.

Uusia strategioita kaivattiin niin teetilojen johtamisessa kuin markkinoinnissa ja ammattiliittojen käsittelyssäkin. Ala työllistää Intiassa liki miljoona henkeä.

KDHP:n työläisomistajat onnistuivat vuodessa kääntämään Tatan tappiokierteen voitolliseksi ja maksamaan 14 prosentin osingot.

Toisen toimintavuoden ensi puoliskon voitto ennen veroja kasvoi noin 880 000 euroon eli viisinkertaiseksi edellisvuotisesta.

KDHP:n puheenjohtaja Joy Joseph kertoo, että KDHP on Intiassa ensimmäinen tapaus, jossa työntekijät ovat ottaneet teeplantaasit haltuunsa pelastaakseen työpaikat ja koko yrityksen.

Tata toimi työntekijöidensä eduksi kieltäytyessään päästämästä muun alan yrityksiä Munnarin vehreille kukkuloille. Teealalta taas ei ilmaantunut muita kelvollisia ostajia kuin oma työväki.

Ammattiosastot karsastivat ensin osuuskuntahanketta peläten, ettei tilalle saataisi pätevää johtoa, aiemmin Tatan palveluksessa johtajana ollut Alexander kertoo

"Työntekijöiden vakuuttaminen vaati kuukausien hikisen uurastuksen", hän muistelee.

Tilanne helpottui, kun rahoittajaksi löytyi vakaaksi tunnettu pankki. KDHP:n osakkeista 70 prosenttia kuuluu nyt työntekijöille, 19 prosenttia on Tatalla ja loput muilla omistajilla. Osuuskunnalla on 16 teetarhaa 23 000 hehtaarin alalla.

Alexanderin mukaan työn tuottavuus on kasvanut roimasti. Teenpoimijan keskimääräinen päiväsaalis on noussut 25 kilosta 40 kiloon.

"Työntekijöillä on tunne osallistumisesta ja omistajuudesta. Lisäksi he tietävät, että kova työ tuo lisää palkkaa", hän selittää.

Työntekijöistä muodostetut neuvoa-antavat ryhmät osallistuvat päivittäin kaikkeen päätöksentekoon koskipa se viljelmiä, tehtaita, markkinointia tai sosiaalietuja.

Teenpoimijana 17 vuotta työskennellyt Chandra-niminen nainen istuu nyt työntekijöiden edustajana KDHP:n hallituksessa.

"Aiemmin meillä ei ollut mitään tekemistä yhtiön voittojen tai tappioiden kanssa. Nyt koemme olevamme vastuussa ja osallisina kaikessa", hän sanoo.

Chandran mukaan moraali on parantunut ja tuottavuus sen myötä, kun työntekijöiden päivittäisiin huolenaiheisiin suhtaudutaan vakavasti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia