Uutiset Naisten oikeudet

Tutkimus: Yli kolmannes maista ei kiellä seksuaalista häirintää työpaikalla

Seksuaalinen häirintä työpaikoilla on noussut maailmanlaajuiseksi keskustelunaiheeksi Yhdysvaltain elokuvateollisuuden häirintäkohun ansiosta. Tuoreen tutkimuksen mukaan parempaa lainsäädäntöä tarvitaan yhä monissa maissa.
Julisteita seksuaalisesta häirinnästä
Seksuaalista häirintää vastustava #Metoo-kampanja on levinnyt ympäri maailmaa. (Kuva: Jeanne Menjoulet / CC BY 2.0)

Maailmassa on lähes 235 miljoonaa työssä käyvää naista, joita mikään laki ei suojaa seksuaaliselta häirinnältä työpaikalla, selviää Kalifornian yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkijat selvittivät työpaikkoihin, sukupuoleen, etniseen taustaan ja syrjintään liittyvän lainsäädännön ja käytäntöjen tilaa eri maissa. Tulosten mukaan YK:n 193 jäsenmaasta 68 ei ole säätänyt lakia, joka kieltäisi seksuaalisen häirinnän työpaikalla. Näihin maihin kuuluvat Venäjä sekä monet Aasian, Lähi-idän maat ja Afrikan pohjoisosien maat.

152 maata on kieltänyt työpaikoilla sukupuoleen perustuvan syrjinnän, kun jaetaan ylennyksiä tai arvonalennuksia. Sekä etniseen taustaan että sukupuoleen tämä kielto ulottuu 126 maassa. Vain 16 maata kieltää syrjinnän seksuaali- tai sukupuoli-identiteetin perusteella. Yksi näistä maista on Suomi.

87 maata puolestaan takaa sukupuolille saman palkan, tutkimuksesta selviää.

Seksuaalinen häirintä on herättänyt maailmanlaajuista keskustelua sen jälkeen, kun yhdysvaltalaisen tuottajan Harvey Weinsteinin vuosia harjoittama ahdistelu tuli julki. #Metooksi nimetty kampanja on levinnyt myös Suomeen.

”On tärkeää, että maat säätävät ja toteuttavat lakeja, jotka suojelevat seksuaaliselta häirinnältä ja syrjinnältä työpaikoilla. Samaan aikaan Yhdysvaltain viimeaikaiset tapahtumat ovat tärkeä muistutus siitä, että vaikka lakeja on, edistystä tapahtuu vain silloin, kun kaikki ihmiset ja instituutiot ovat mukana normien ja käytäntöjen muuttamisessa”, toteaa tutkimuksen tekijä Jody Heymann.

Naisten oikeudet ihmisoikeudetgendertyö

Lue myös

Mauritanian lippu

Raiskauksen uhrit pelkäävät rikossyytteitä Mauritaniassa

Avioliiton ulkopuolinen seksi on kriminalisoitu Mauritaniassa. Siksi raiskaustutkinta saattaa muuttua moraalitutkinnaksi, selviää tuoreesta tutkimuksesta.
Kaksi Suomen lakikirjaa

Tarvitaanko Suomeen erillislakia tyttöjen silpomisen kieltämiseksi? – Keskustelu erillislaista jättää varjoonsa muut keinot, sanoo asiantuntija

Suomen rikoslaki kieltää jo nyt tyttöjen sukuelinten silpomisen, mutta eduskuntaan etenevässä kansalaisaloitteessa vaaditaan erillistä lakia. Ihmisoikeusliiton asiantuntija Johanna Latvala peräänkuuluttaa lisää asennemuutostyötä sekä ammattilaisten kouluttamista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Mielenosoittajia, Io tifo Aquarius -kyltti

Kysely: Eurooppalaiset toivottavat yhä pakolaiset tervetulleiksi – Unkarilaiset ja puolalaiset nihkeimpiä

Kymmenessä EU-maassa tehdyn tutkimuksen mukaan useimmat kansalaiset kannattavat pakolaisten vastaanottoa mutta eivät hyväksy tapaa, jolla EU on hoitanut pakolaiskysymystä.
Ihmisiä kantamassa tavaroita päänsä päällä

Maailmanpankki: Äärimmäinen köyhyys laskenut ennätysalhaiseksi – Köyhyyden poistaminen kokonaan on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi

YK:n jäsenmaat ovat sopineet poistavansa äärimmäisen köyhyyden kokonaan vuoteen 2030 mennessä. Vaikka köyhyys vähenee, tavoitetta ei tällä vauhdilla saavuteta.
Mies leikkaa metsässä veitsellä kaakaopuun hedelmää

Belizessä elvytetään tuhoutunutta metsää peltometsäviljelyllä – ”Uudistuksiin taivutaan helpommin, kun ilmastonmuutos tuntuu jokaisen elämässä”

Belizessä aloitettu ympäristöhanke tuo elannon tuhansille ja auttaa sopeutumaan ilmastonmuutokseen. Kulottamisen lopettamisen jälkeen villieläimet ovat palaamassa alueelle, mikä on herättänyt haaveita myös ekomatkailusta.