Tutkimus: Veroparatiiseissa piilossa jättiomaisuus | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Veroparatiiseissa piilossa jättiomaisuus

Maailman rikkaalla enemmistöllä on jopa 32 biljoonaa dollaria kätkettynä veroparatiiseihin, sanoo Tax Justice Network.

Maailman rikkailla on 21-32 biljoonaa dollaria tallessa veroparatiiseissa, sanoo veronkiertoa tarkkaileva Tax Justice Network heinäkuussa julkaistussa tutkimuksessaan.

Järjestön arvioiden mukaan jopa 10 miljoonalla ihmisellä on omaisuutta ulkomaisilla tileillä. Useassa maassa ulkomaille karkaava pääoma on suurempi kuin maan kansallinen velka, raportti selvittää.

"Ottaen huomioon, että puuttuva pääoma kuuluu pienelle eliitille, sen vaikutukset ovat valtavat. Useissa maissa taloudellinen epätasa-arvo ei ole ainoastaan suurempi kuin mitä oletimme, vaan se on myös lisääntynyt," James Henry, raportin kirjoittaja sanoo.  

Suomessa veroparatiiseja tutkinut tutkija Matti Ylönen pitää tutkimustuloksia suhteellisen luotettavina. Hänen mukaansa tutkimukset rakentuvat pitkälti edellisten tutkimusten päälle ja ne on arvioitu yleensä alakanttiin.

"Taustalla oleva data on peräisin parhaista ja ainoista lähteistä joita tällaiseen tutkimukseen voidaan käyttää, kuten IMF:ltä ja muilta kansainvälisen talouden tilastoja kerääviltä järjestöiltä," hän kommentoi.

Veroparatiisit ovat salailun ja monimutkaisuutensa vuoksi huonosti tunnettu ongelma. Saarten ja pienten valtioiden lisäksi myös Lontoon ja New Yorkin kaltaiset talouskeskukset tarjoavat salailun mahdollisuutta ja erityisetuja houkutellakseen ulkomaisia sijoittajia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia