Tutkimus: Terrorismin lonkerot levittäytyneet aiempaa laajemmalle – kuolemien määrä silti vähentynyt | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Terrorismin lonkerot levittäytyneet aiempaa laajemmalle – kuolemien määrä silti vähentynyt

Köyhissä maissa terrorismia selittää konflikti, rikkaissa esimerkiksi nuorisotyöttömyys, käy ilmi tuoreesta raportista.

Terrorismin aiheuttamat kuolemat vähenivät viime vuonna kymmenen prosenttia edellisvuodesta, ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2010, selviää tuoreesta tutkimuksesta (pdf). Samaan aikaan terrorismi koskettaa kuitenkin yhä kovemmin yhä useampaa maata.

Australialaisen ajatushautomon Institute for Economics and Peacen (IEP) vuotuisen terrorismi-indeksi mukaan viime vuonna 29 376 ihmistä kuoli terrori-iskuissa. Uhrimäärän vähenemistä selittää sen mukaan etenkin Isisin sekä Nigerian Boko Haramin heikkeneminen.

Toisaalta kyseessä oli silti toiseksi tuhoisin vuosi viimeisten 16 vuoden aikana, ja samaan aikaan Isis ja Boko Haram ovat levittäytyneet uusiin maihin, raportissa todetaan. Monissa maissa terrorismi on nyt pahimmillaan koskaan.

The Guardian -lehden haastatteleman IEP:n johtajan Steve Killelean mukaan muutokset korostavatkin modernin terrorismin vaihtelevaa luonnetta. Se, että hyökkäyksiä on tehty myös länsimaisten demokratioiden ytimeen, tarkoittaa, että vastauksia on kehitettävä nopeasti, hän sanoo.

Indeksissä tutkitaan 163 maan terrorismitilannetta. Sen mukaan viime vuonna 72 prosenttia kuolemista tapahtui Irakissa, Afganistanissa, Nigeriassa, Pakistanissa ja Syyriassa. Afganistanissa talebanien aiheuttamien kuolemien määrä kasvoi 29 prosenttia.

Raportissa analysoidaan myös terrorismin syitä. Sen mukaan ne ovat erilaisia sen mukaan, onko maa kehittyvä vai kehittynyt. Köyhissä maissa terrorismia ruokkivat etenkin konfliktit ja valtion harjoittama terrori sekä korruptio. Rikkaammissa maissa selittäviä tekijöitä taas ovat nuorisotyöttömyys, rikollisuus, militarisoituminen, aseiden saatavuus sekä epäluottamus äänestysprosesseihin.

Terrorismiksi määritellään tutkimuksessa jonkun muun kuin valtion toteuttama laiton voimankäyttö tai väkivalta tai sillä uhkaaminen poliittisesta, taloudellisesta, yhteiskunnallisesta tai uskonnollisesta syystä pelon, pakottamisen tai häirinnän avulla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia