Tutkimus: Ruuan hinta selittää sekä aliravitsemusta että ylipainoa – Ravinteikas ruoka voi olla moninkertaisesti kalliimpaa kuin epäterveellinen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Ruuan hinta selittää sekä aliravitsemusta että ylipainoa – Ravinteikas ruoka voi olla moninkertaisesti kalliimpaa kuin epäterveellinen

Kehittyvien maiden lasten huonoa ruokavaliota selitetään usein esimerkiksi tiedon puutteella. Uuden tutkimuksen mukaan toinen selitys on hinta – terveellinen ruoka yksinkertaisesti maksaa liikaa.

Käsi pitelee myslikulhoa

Tuoreen tutkimuksen mukaan ravinteikas ruoka on kallista köyhissä maissa. Se selittää osaltaan lasten pienikasvuisuutta. Kuva: Jonathan Lin / CC BY-SA 2.0.

Ruuan hinnalla on merkittävä vaikutus aliravitsemukseen ja sen kautta lasten pienikasvuisuuteen, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Kansainvälisen ruokatutkimusinstituutin Ifprin tuoreen tutkimuksen mukaan terveellinen ja ravinteikas ruoka maksaa köyhissä maissa paljon enemmän kuin epäterveellinen, mikä selittää esimerkiksi lasten pienikasvuisuutta. Aiemmin lasten pienikasvuisuutta on selitetty paljolti esimerkiksi tiedon puutteella.

Tutkimus julkaistiin The Journal of Nutrition -lehdessä. Siinä kartoitettiin 657 perusruokatuotteen hintatietoja 176 maassa.

Sen mukaan ravinteikkaan ruuan edullisuus vaihtelee merkittävästi ympäri maailman. Köyhissä maissa erityisen kalliita ovat eläinperäiset ruuat, jotka olisivat tehokkaita lasten pienikasvuisuuden torjunnassa.

Esimerkiksi munat ja maito voivat olla kymmenen kertaa kalliimpia kuin tärkkelyspitoiset perusruoka-aineet. Ravinteilla vahvistetut murot, jotka olisivat erityisen tehokkaita lasten kannalta, taas voivat olla jopa 30 kertaa kalliimpia kuin tavalliset. Näiden tuotteiden korkea hinta näyttäisi jopa ennustavan lasten pienikasvuisuutta.

”Ennen tätä tutkimusta tiesimme jo, että maailman köyhimmät lapset eivät kuluta riittävästi ravinteikkaita ruokia, jotka edistävät tervettä kasvua ja aivojen kehitystä. Mutta nyt meillä on parempi käsitys siitä, miksi näin on: köyhät ihmiset elävät köyhässä ruokajärjestelmässä. Matalien tulojen ja korkeiden hintojen yhdistelmä tarkoittaa, että he eivät yksinkertaisesti osta ja syö tarpeeksi näitä ravinteikkaita ruokia”, sanoo tutkimuksen toinen tekijä Derek Headey tiedotteessa.

Nälkäisten määrä on kasvanut maailmassa viime vuosina. YK-järjestöjen heinäkuussa julkaiseman raportin mukaan 820 miljoonaa ihmistä ei saa riittävästi ruokaa. Pienikasvuisia alle 5-vuotiaita on lähes 149 miljoonaa.

Ifprin tutkimuksen mukaan terveellisen ruuan hinta laskee, kun maat vaurastuvat. Ongelmana kuitenkin on, että samaan aikaan myös epäterveelliset ruuat halpenevat. Vauraissa maissa esimerkiksi sokeripitoiset virvoitusjuomat ovat suhteellisen halpoja, mikä taas selittää lihavuutta aikuisväestön keskuudessa.

Tutkijoiden mukaan päättäjien on mahdollista vaikuttaa ruuan hintaan. Se voidaan tehdä esimerkiksi kohdennetuilla maatalousinvestoinneilla, verotuksella sekä sääntelyllä, kuten tuotemerkinnöillä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia