Tutkimus: Reilu kauppa hyödyttää viljelijöitä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Reilu kauppa hyödyttää viljelijöitä

Tutkimuksen mukaan Reilu kauppa -sertifikaatti on parantanut viljelijöiden tulotasoa ja työehtoja.

Reilu kauppa -sertifikaatti parantaa tutkitusti viljelijöiden asemaa ja tulotasoa. Lisäksi järjestelmä on parantanut yhteisöjen viljelyosaamista, tuottavuutta ja kaupallisia valmiuksia, Reilun kaupan yhdistys kertoo.

Suurtiloilla Reilu kauppa on parantanut työoloja ja muita työehtoja. Esimerkiksi sertifioiduilla kukkatiloilla työntekijöistä 85 prosentilla on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus, kun taas verrokkitiloilla vain 20 prosenttia työvoimasta oli pysyvässä työsuhteessa, Reilu kauppa kertoo.

"Tutkimus osoittaa, että Reilu kauppa on osaltaan vähentänyt köyhyyttä kehitysmaissa. Jopa järjestelmän ulkopuolella olevat tilat ovat kopioineet Reilun kaupan tuotannolle säädettyjä vaatimuksia sellaisilla alueilla, joilla Reilulla kaupalla on erityisen vahva jalansija", sanoo Reilun kaupan edistämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Janne Sivonen.

Saksalainen Ceval-instituutin tutkimuksessa tutkittiin Reilun kaupan kahvia, banaania, teetä, kaakaota ja puuvillaa kasvattaneita tuottajia neljässä kehitymaassa. Celval korostaa, että paikallisiin vaikutuksiin vaikuttaa paljon se, miten vahvasti tilojen johto on sitoutunut Reiluun kauppaan ja miten hyvin viljelijät ja työntekijät olivat tietoisia järjestelmän tavoitteista.

Reilun kaupan mukaan järjestelmästä ovat hyötyneet erityisesti kehitysmaiden pienviljelijät, joiden myyntitulot kasvoivat 30 prosenttia vuonna 2011. Lisäksi myyntihinnan päälle tuleva Reilun kaupan lisä kasvoi 26 prosentilla. Erityisesti kaakaoviljelijät ovat hyötyneet suurten suklaayritysten kasvattaessa Reilun kaupan kaakaon osuutta tuotannossaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia