Tutkimus: Päästövähennyslupaukset kattavat 75 prosenttia päästöistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Päästövähennyslupaukset kattavat 75 prosenttia päästöistä

53:lla maailman maalla on kansalliset päästövähennystavoitteet.

Kansalliset päästövähennystavoitteet kattavat noin 75 prosenttia globaaleista vuotuisista kasvihuonekaasupäästöistä, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta. Tutkijoiden mukaan näyttää siltä, että ilmastoneuvottelut ovat saaneet yhä useamman maan ottamaan käyttöön päästövähennyslakeja tai -politiikkoja.

Brittiläisten tutkimuslaitosten Grantham Research Instituten sekä Lontoon School of Economics and Political Sciencen tutkimuksessa oli mukana yhteensä 98 maata sekä EU:n jäsenmaat, jotka ovat yhdessä vastuussa 93 prosentista maailman kasvihuonepäästöistä.

Tutkimuksen mukaan 53 maalla, mukaan lukien EU:n jäsenmailla, on omat kansalliset tavoitteet, joiden tarkoituksena on vähentää päästöjä joko absoluuttisesti tai suhteellisesti.

Yhteensä tutkituilla mailla on 804 ilmastolakia tai -politiikkaa. Vuonna 2009 Kööpenhaminan ilmastosopimuksen allekirjoittamisen aikana lakeja oli 426 ja vuonna 1997 Kioton protokollan aikaan noin 54. Näyttää siis siltä, että ilmastolakien ja -politiikkojen määrä on kaksinkertaistunut viiden vuoden välein, toteaa tutkija Sam Fankhauser.

"Kasvava lainsäädännön määrä todistaa, että maailman suurimmat päästöjen tuottajat ottavat tärkeitä askeleita ilmastonmuutoksen taltuttamiseksi. Kirjoittamalla aikomuksensa laiksi maailman johtajat ovat osoittaneet, että kansainväliset ilmastoneuvottelut johtavat kansalliseen toimintaan enemmistössä maista", hän toteaa.

Lupaukset eivät kuitenkaan vielä riitä, sillä hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC on arvioinut, että vuoteen 2100 mennessä maailman on luovuttava fossiilisista polttoaineista kokonaan ja luovuttava päästöistä kokonaan. Päästövähennyksistä on määrä sopia tämän vuoden lopulla Pariisin ilmastokokouksessa.

Tutkimus määrä esitellä huomenna Saksan Bonnissa YK:n ilmastokokousneuvottelijoille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia