Tutkimus: Nälkä vähentynyt yli neljänneksen 15 vuodessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Nälkä vähentynyt yli neljänneksen 15 vuodessa

Ne maat, joissa on pahimmat nälkäisten luvut, ovat parhaillaan sodassa tai toipumassa siitä, käy ilmi tuoreesta nälkäindeksistä.

Nälkä on kehitysmaissa vähentynyt 27 prosenttia 15 vuodessa, käy ilmi tuoreesta maailman nälkäindeksistä. Lähes puolessa tutkituista 117 maasta tilanne on kuitenkin hälyttävä tai vakava.

Vuosittain ruokapolitiikan tutkimusinstituutti IFPRI:n julkaisemassa tutkimuksessa pisteytetään maat aliravittujen osuutta väestöstä, lasten pienikasvuisuutta, alipainoa sekä kuolleisuutta tarkastelemalla. Pahimmista maista ei ole saatavilla tietoa.

Vaikein tilanne on raportin mukaan Keski-Afrikan tasavallassa, Tšadissa ja Sambiassa. Tilanne on hälyttävä myös Haitissa, Afganistanissa, Madagaskarilla ja Sierra Leonessa, raportissa kerrotaan. Eniten tilanne on parantunut vuoden 2000 jälkeen esimerkiksi Azerbaidžanissa, Brasiliassa, Kroatiassa, Mongoliassa, Perussa ja Venezuelassa.

Raportin mukaan usein nälän taustalla on usein konflikti. Ne maat, joissa on pahimmat nälkäluvut, ovat parhaillaan sodassa tai toipumassa siitä. Suuria parannuksia tehneet maat, kuten Angola ja Ruanda, taas ovat vähentäneet nälkää merkittävästi sisällissodan loppumisen jälkeen.

"Vaikka humanitaariset operaatiot ovat nopeampia ja tehokkaampia ja ammattimaisempia, nälkää luoviin konflikteihin ja epähumaaniin politiikkaan on puututtava", sanoo raporttia tehnyt Alex de Waal.

Raportin mukaan vuosina 1870–2014 maailmassa oli 106 nälänhätää, joista jokainen tappoi vähintään 100 000 ihmistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia