Tutkimus: Naiset kärsivät enemmän talouden säästökuureista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Naiset kärsivät enemmän talouden säästökuureista

Budjettileikkaukset kohdistuvat erityisesti naisiin, mutta naiset huomioiva päätöksenteko voi tuoda potkua talouteen, arvioi Jayati Ghosh.

Sukupuoliroolittuneet työtehtävät ja naisten yleisesti miehiä heikompi neuvotteluasema työelämässä tarkoittaa, että talouden säästökuureilla on suhteellisesti suurempi vaikutus naisiin, arvioi professori Jayati Ghosh uudessa UN Womenille kirjoittamassaan tutkimusraportissa.

Kehitysmaissa naiset työskentelevät tyypillisesti maataloudessa, johon talouskriisi vaikuttaa erityisen ankarasti, raportissa sanotaan. Lisäksi koulutus- ja terveystoimen budjettileikkaukset kohdistuvat usein erityisesti naisiin, kun julkisen sektorin työpaikat vähenevät, YK:n tasa-arvojärjestö UN Woman kertoo.

UN Womenin pääjohtaja Michelle Bachelet arvioikin, että talouskriisi lisäsi yksinomaan viime vuonna naisten työttömyyttä noin 13 miljoonan työpaikan verran.

"On käymässä selväksi, että talouskuri saattaa hidastaa kasvua ja talouden rakenteiden uudistamista, heikentäen samalla suurella vaivalla saavutettuja naisten etuja. Lisäksi on käymässä selväksi, että tasa-arvon edistäminen ja naisten osallistuminen työelämään voivat tuoda potkua talouden elpymiseen ja kasvuun", Bachelet sanoo.

Ghoshin raportissa todetaankin, että naisten työolosuhteet ja talouskasvua edistävä politiikka on mahdollista. UN Womenin mukaan valtiot voisivat muun muassa tukea naisten taloudellista asemaa kehittämällä työlainsäädäntöä samanpalkkaisuuden osalta sekä parantamalla äitiyslomien ja lastenhoidon tukemista.

UN Womenin mukaan naisystävällisellä talouspolitiikalla olisi merkitystä myös vuosituhattavoitteille, joiden saavuttaminen on kokenut takaiskuja taantuman takia. Myös kehitysyhteistyöjärjestö Planin mukaan heikko talouskehitys on vaikuttanut haitallisesti erityisesti naisten ja tyttöjen elinajanodotteeseen, koulutukseen ja työllisyyteen sekä naisten kokemaan väkivaltaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia