Uutiset Ympäristö

Tutkimus: "Julkkiseläimille" lahjoitetuilla rahoilla voitaisiin auttaa myös muita lajeja

Ihmiskunta suojelee mieluummin koalan kaltaisia nisäkkäitä, vaikka tuhannet muutkin lajit ovat uhanalaisia.
(Kuva: Frankzed / Flickr.com / cc 2.0)

Suosittujen uhanalaisten eläinlajien avulla kerättyjä tukirahoja voitaisiin käyttää myös vähemmän tunnettujen eläin- ja kasvilajien suojeluun, sanovat australialaiset ympäristötieteilijät.

Tuoreen tutkimuksen mukaan maailmalla suojellaan mieluiten sarvikuonojen ja koalan tapaisia karismaattisia "julkkiseläimiä" esimerkiksi pallosimpun kustannuksella. Seurauksena on, että tuntemattomat syrjäisten alueiden eläimet eivät saa yhtä herkästi tukea, vaikka ne olisivat ekosysteemin kannalta tärkeämpiäkin.

"Kansainväliset järjestöt käyttävät noin 80:tä nisäkäslajia, kuten leijonia, tiikereitä ja pandoja, kerätäkseen rahaa suojeluun, mutta juuri mitään selkärangattomia ei käytetä näin. Jos nämä 80 karismaattista lajia imevät suurimman osan sponsorien rahoista, mitä jää muille tuhannelle uhatulle nisäkäslajille ja 19 000 uhatulle kasville, linnulle, matelijalle, sammakolle, hyönteiselle ja muille tuntemattomammille lajeille?" sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, professori Hugh Possingham.

Suosittujen eläinten suojelu pelastaa sivutuotteena usein myös yhden tai kaksi muuta lajia, koska suojelutoimet vaikuttavat usein laajemmalle kuin vain yhteen lajiin. Rahat voitaisiin käyttää kuitenkin vieläkin tehokkaammin, tutkijat sanovat.

Tutkimuksessa tarkastellaan Uutta-Seelantia ja kymmenen karismaattisen lintulajin suojelua. Lajeja voitaisiin heidän mukaansa pelastaa tuplasti enemmän, jos suojelutoimia tehostettaisiin. Keinoja voisivat olla esimerkiksi sellaisten asuinalueiden suojelu, joilla elää useita lajeja, sekä tuhoisien nisäkäsvieraslajien kitkeminen.

"Surullinen totuus on, ettemme pysty pelastamaan kaikkia nykyisellä rahoituksella, mutta on vaadittava, että saatavilla oleva raha käytetään parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseen", Possingham toteaa.

Ympäristö eläimetsuojelu

Lue myös

Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.
Vedenalainen kuva Isosta valliriutasta

Australiassa halutaan pelastaa Iso valliriutta tekemällä siitä maan kansalainen

Ilmastonmuutos ja saasteet uhkaavat Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvaa valliriuttaa. Some-yhtiön mukaan kansalaisuus takaisi sille oikeuden elämään.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset