Tutkimus: Autoilun haitoista miljardikulut veronmaksajille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Autoilun haitoista miljardikulut veronmaksajille

Autoilun aiheuttama saastuttaminen, melu ja onnettomuudet maksavat jokaiselle suomalaiselle vähän alle 1000 euroa vuodessa.

Autoilusta syntyvistä ympäristöhaitoista, kuten saastuttamisesta, melusta ja onnettomuuksista aiheutui vuonna 2008 EU:lle kuluja lähes 400 miljardia euroa. Jokaisen EU-kansalaisen maksama hintalappu autoilulle oli siten laskennallisesti 750 euroa vuodessa, selviää Dresnenin yliopiston teettämästä tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan autoilun verottaminen ei ole niin kovaa kuin on aikaisemmin totuttu ajattelemaan, kun otetaan huomioon autoilun aiheuttamat haitat ympäristölle. Tutkimuksessa huomautetaan kuitenkin, että autoilun ulkoisten kulujen hintalappu vaihtelee maiden koon ja talouden mukaan.

Suurin hinta veronmaksajille autoilusta koitui Saksassa, Itävallassa ja Luxenburissa, jossa hinta henkeä kohden oli tutkimuksen mukaan yli 1800 euroa. Vastaavasti Romaniassa, Slovakiassa ja Maltalla hinta oli pienin, alle 400 euroa. Suomessa tutkimuksen mukaan autoilun saastuttamisesta, melusta ja onnettomuuksista maksettiin vuonna 2008 henkeä kohti hieman alle tuhat euroa.

Tutkimuksessa halutaan tuoda esille, että autoilun saastuttamisesta, melusta ja onnettomuuksista aiheutuvista kuluista maksavat myös ei-autoilevat sekä tulevat sukupolvet. Päätöksenteossa ja vaihtoehtoisten kulkumuotojen suunnittelussa pitäisi tutkimuksen mukaan ottaa huomioon autoilun todelliset kulut.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia