Tutkimus: Apu ei aina vastaa saajien tarpeita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Apu ei aina vastaa saajien tarpeita

Afrikkalaiset ja latinalaisamerikkalaiset ottaisivat mieluummin työtä kuin terveyttä ja koulutusta.

Kehitysapu ei aina kohdennu niille sektoreille, joita sen saajat pitävät tärkeimpinä, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta. Amerikkalaisen Center for Global Development -tutkimuskeskuksen tutkijan Benjamin Leon mukaan Yhdysvaltain apupainotukset eivät vastaa tavallisten kehitysmaiden asukkaiden omia käsityksiä.

Tutkimuksessa vertailtiin Yhdysvaltain avun suuntautumista eri sektoreille sekä kyselytutkimuksia, jotka oli tehty 42:ssa Saharan eteläpuolisen Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maassa.

Saharan eteläpuolisen Afrikan asukkaat pitävät kyselyiden mukaan suurimpina huolenaiheinaan työtä ja tuloja, infrastruktuuria, talous- ja rahapolitiikkaa sekä köyhyyttä ja epätasa-arvoa.

Tutkija pitää vastauksia yllättävinä, sillä äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat alueella korkealla ja avunantajat investoivat terveyssektorille paljon. Siitä huolimatta terveys ei ole afrikkalaisten ykköshuolenaihe.

Latinalaisessa Amerikassa suurimpia huolenaiheita taas ovat vastaajien mukaan turvallisuus ja rikokset, työpaikat ja tulot sekä talous- ja rahapolitiikka.

Tutkimuksen mukaan vastaukset eivät vastaa Yhdysvaltain avun painotuksia. Vain 16 prosenttia maan avusta Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan on mennyt viime vuosina infrastruktuuriin, tuloihin ja työpaikkoihin. Latinalaisessa Amerikassa taas työpaikkoihin suuntautuva rahoitus on viime vuosina pienentynyt.

Tutkijan mukaan hyvät kyselytutkimukset voisivat jatkossa antaa paremman pohjan päätöksille, kun avunantajat pohtivat, miten ne apunsa suuntaavat.

Tutkimuksesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä kepa.fi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia